Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Календар по лозарство

Януари

Календар на лозаря за януари

Вниманието на лозарите през месеца е насочено главно към опазване на насажденията от много ниските зимни температури, които създават непосредствена опасност от измръзване при задържане на температурата под -20°С. За да се намали вредното въздействие на продължителните студове се правят димни купчини от слама или други отпадъци и се палят.

Лозата се намира в период на относителен покой, който е подходящ за торене на плододаващи насаждения. При наличие на оборски тор, е препоръчително да се внасят по 2-3 тона на декар през 2-3 години.

Внасят се почвени хербициди.

Ако почвата не е изорана се обработва до дълбочина, при която не се вреди на кореновата система на лозите, за да се подобри структурата и да се унищожат зимуващите в нея неприятели - турски хоботник, лозов стригач, майски бръмбар.

Наближава времето за резитба на лозята. Теоретично, подходящото време за резитба е през целия есенно-зимен период - 15 дни след листопада до началото на напъпването. Не се реже само в дни когато температурата е под 5 градуса. На практика обаче към края на месеца се започва с резитбата на по студоустойчивите сортове. Извършва се резитба на маточниците.

Февруари

Календар на лозаря за февруари

При благоприятни метеорологични условия през февруари продължават грижите за лозовите насаждения, макар че през февруари се извършват сравнително малко агротехнически и растително-защитни мероприятия в лозята. Проверява се за измръзнали пъпки. В слънчевите и по-топлите дни лозарите могат да обследват на лозята, за да установят наличие на акари, които нанасят сериозни повреди по насажденията. Определя се каква е числеността на акарите и се избират начините на борба с тях - механични или химични.

През февруари вредителите по лозата са в състояние на покой под кората на лозите, в основата на старите чепове и най-вече в пъпките. Затова се препоръчва почистване на старата кора по главините и рамената на лозата. Изрязват се, изнасят се и се изгарят всички заболели части, за да се унищожат зимуващите форми на антракнозата, червения овощен акар и други неприятели.

Започва и резитбата на лозята в по-топлите дни от месеца. Желателно е тя да приключи преди започването на сокодвижението. Резитбата трябва да се извърши избирателно, като най-напред се режат лозята, които са засадени на терени с най-малък риск от измръзване. Започваме да режем първо винените сортове, които са сравнително най-студоустойчиви, като Каберне Совиньон, Мерло, Мискет отонел, Мискет червен. Резитбата на десертните сортове се оставя за по-късен етап. Прави се ремонт на подпорната конструкция, а на новосъздадените лозя се започва изграждането на такава.

През този месец продължават и грижите за лозовия посадъчен материал. Трябва периодично да се преглежда и да се отстраняват заразените лози по време на съхранението му. Да продължи поддържането на оптимална температура, влажност на въздуха и пясъка в помещението, където се съхранява лозовия посадъчен материал.

Лозовите растения са в състояние на относителен покой. При хубаво време може да се предприемат действия за поправяне на опорните конструкции. При плододаващите лозя продължава торенето с фосфорни и калиеви торове, както и торенето с оборски тор. Започва пролетното засаждане на нови лозя.

 

Март

Календар на лозаря за март

Ако през топлите дни на февруари не е извършена резитбата при отделните сортове лози, до края на март трябва да приключи. Към края на месеца и началото на април се извършва резитба на асмовидно отглежданите сортове. След приключване на резитбата на лозите се изнасят и изгарят лозовите пръчки и старата изсъхнала дървесина.

Отстраняват се всички счупени рамена и се залагат нови . Заложените плодни звена се привързват към носещите телове. Лозето се подготвя за обработки в междуредието и реда .Празните места се попълват с млади лозички или с подземни отводи от съседните лози.

Подготвят се площите за създаване на нови лозя като се извършва подравняване на терена и маркиране на разстоянията в реда и междуредията. Извършва се ремонт на подпорната конструкция.

Преди развитие на пъпките се извършва пролетна оран на дълбочина 15 см. Тори се с фосфорни и калиеви торове, ако това не е направено през есента. Торовите норми се определят след вземане на почвени проби за агрохимичен анализ. През втората половина на март започват обработките на междуредовите и вътре редови ивици, след което се внасят почвени хербициди.

За производството на облагороден посадъчен материал започва се облагородяване на маса с предварително подготвени подложкови резници и съхранени калеми.

Пролетно  пръскане на  лози

Срещу широколистните и житни плевели междуредовата ивица се третира с почвените хербициди:

 • Гоал 2 Е
 • Рейсър 25 ЕК

Срещу бактериалния рак, екскориозата, антракнозата и др. се извършва зимно пръскане. Засаждането на нови лозя се предхожда от риголване и подравняване на площите, маркиране и обозначаване на разстоянията в реда и междуредията. В младите неплододаващи лозя попълнете празните места с лозички от същия сорт.

 

Април

Календар на лозаря за април

През април съществува все още опасност от измръзване. Набъбналите пъпки на лозата се повреждат при температури от -2,5 до -4 градуса, а другите зелени части при -1 до -3 градуса.

Закъснелите, поради неблагоприятните метеорологични условия, земеделски практики - торене, оран, окопаване, засаждане на нови лозя, приключват в началото на месеца. Резитбите в лозята приключват през първите дни на месеца. Продължават почти всички мероприятия, започнати от март - ремонт на подпорна конструкция, привързване на стъблата, кордоните, плодните пръчки. По-ранното засаждане на лозите през пролетта дава по-добри резултати и процентът на прихващане е по-висок. Препоръчва се използването на сертифициран посадъчен материал. Вкореняването на присадените резници е важно мероприятие при производството на лозов посадъчен материал - започва, когато почвата на дълбочина 15-20 см се затопли до 10-12?С. На лозичките се съкращават стъпалните корени на 6-8 см (при засаждане в ямки) и всички корени, развити от горните възли, се отстраняват. През април все още има опасност от измръзване.

Какво трябва да правим в лозята през април?

 • След получаване на информация за слани от прогнозата за времето, пазете лозите, чрез познатите Ви методи задимяване, поливане и др.
 • За да получите добър добив от лозето дори и при суха година е необходимо да предвидите, как ще го поливате, особено в критичните фази от развитието на лозите.
 • Ако ще създавате младо лозе то е добре да изберете хълмисти райони с лек наклон с южно, югозападно или югоизточно изложение.
 • Трябва да знаете, че късните сортове - Алиготе, Памид, Ризлинг, Шевка, Димят, Гъмза, Ркацители, Червен мискет и др. не могат да узреят при надморска височина над 400 м. Средно ранните - Болгар, Шардоне, Хамбургски мискет не могат да узреят при надморска височина над 500 м.
 • Попълнете празните места в лозето с нови лозички или положете отводи.
 • Пръскайте срещу оидиум при височина на леторастите 2-6 см.

Започват растителнозащитни мероприятия срещу по-рано развилите се болести, неприятели и плевели.

Фенологични фази

Болести и неприятели

Препарати

набъбване на пъпките екскориоза Дитан М 45- 0,35%
Санкоцеб 80 ВП - 0,3%
летораст 2-6 см. оидиум Систан супер 24 ЕК - 0,01%
Топаз 100 ЕК - 0.015%
Байфидан 250 ЕК - 0.01%
Еклер 49 ВГ - 0,05%
Куадрис 25 СК - 0.075%
Шавит Ф 71,5 ВП (Ф72 ВДГ) - 0,2%
Болеро 12 ЕК - 0,02%
Кабрио топ - 0,02% и др.
екскориоза Дитан М 45 - 0,35%
Санкоцеб 80 ВП - 0,3%

 

Май

Агро календар за месец май

Продължават грижите за ново засадените лозови насаждения. Следи се за редовното покарване на младите лозички. Разрохква се почвената кора на купчинките и същите се възстановят след дъжд.

През месец май започва интензивната растителна защита за опазване на лозята от основните болести и неприятели - екскориоза, мана, брашнеста мана (оидиум), гроздови молци, акари, листозавивачки и др.

За успешна борба срещу екскориозата най-важни са третиранията, когато леторастите са във фаза “пеперуда” и “3-ти лист”. Борбата с брашнестата мана започва при дължина на леторастите 4-7 см, като се провеждат 1-2 предцъфтежни и 2-4 следцъфтежни пръскания в зависимост от чувствителността на сорта и вида на препаратите. При маната борбата се извежда при поява на първите “мазни“ петна. Други важни мероприятия са поддържане на насажденията чисти от плевели и поддържане на оптимална почвена влага.

През месеца трябва да се извършват и резитби на зелените части на лозята. С това мероприятие се регулира растежа и плододаването на лозята. Към зелени резитби на лозите спадат филизене, прищипване и кършене.

При филизене се отстраняват излишните леторасти, покарали от спящи пъпки и ъглови очи. Премахват се и тези, покарали от спящите очи по стъблото при стъблените формировки. Отстраняват се безплодните и слабо развитите плодни леторасти. Запазват се само тези, които ще се използват при бъдещата резитба. Операцията трябва да се извършва след пълно очертаване на ресите, когато леторастите достигнат 15-20 см и не са вдървесинели.

При прищипването се отстранява се растежният връх на летораста с 1-2 недоразвити листа. Прищипването се прилага срещу източване на ресите в мустаци. Прилага се при приземни млади, буйни лозя и чувствителните сортове, като Плевен, Хамбургски мискет, Болгар. Прищипването се извършва след очертаване на ресите, когато на летораста са образувани 6-8 листа.

Кършене се извършва за да се предотврати изресяването при:

 • чувствителните винени сортове - Червен мискет, Ркацители, Мерло, Пино Шардоне, Каберне Совиньон;
 • десертните - Супер ран Болгар, Кардинал, Брестовица, Италия.

Отстраняват се върховете на леторастите с по-голям брой 4-7 недоразвити листа. Най-добър резултат се получава, ако кършенето се извърши 5-6 дни преди или в началото на цъфтежа.

Трябва да се извършат междуредови обработки, напр. култивиране на 15-20 см или дисковане на 10-15 см. Стопаните трябва да обърнат внимание на навременното привързване на леторастите към подпорната конструкция.

Фенологични фази

Болести и неприятели

Препарати

преди цъфтеж екскориоза Дитан М-45 - 0,35%
Санкоцеб 80 ВП - 0,3%
мана Куадрис 25 СК - 0,075%
Микал флаш - 0,3%
Верита ВГ - 0,2%
Галбен 8 М 65 - 0,25%
Акробат МЦ - 0,2%
Мелоди компакт 49 ВГ - 0,15%
Ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0,25%
Еклер 49 ВГ - 0,05%
Кабрио топ - 0,15% и др.
оидиум Систан супер 24 ЕК - 0,01%
Топаз 100 ЕК - 0.015%
Байфидан 250 ЕК - 0.01%
Еклер 49 ВГ - 0,05%
Куадрис 25 СК - 0.075 %
Шавит Ф 71,5 ВП (Ф72 ВДГ) - 0,2%
Болеро 12 ЕК - 0,02% и др.
гроздови молци Каскейд 5 ЕК - 0,1%
Номолт 15 ЕК - 0,05% и др.

 

Юни

Агрокалендар лозарство за месец юни

Агрохимия и торене на лозята

За оптимизиране на торовите норми при трайните насаждения се използват почвени агрохимически анализи и методите на листната диагностика.

Лозя

Листните проби от лозовите насаждения се вземат в периода 1-15 юли. Площта, от която се събира една средна листна проба, е 150 дка. Ако лозовото насаждение е по-голямо, се разделя на елементарни участъци, всеки с площ от 150 дка. От всеки елементарен участък се събира средна листна проба. Лозите, от които се вземат листата, да бъдат характерни по сила и развитие за даденото насаждение. Листните проби се събират в сутрешните часове на деня. Да не се събират проби непосредствено след дъжд. Една проба се формира от 30-40 листа. Взема се листът, намиращ се срещу първия грозд на плодните леторасли. Същите трябва да бъдат характерни по големина и окраска за дадения сорт и насаждение.

Листните проби от лозята се придружават със следната информация:
селище, местност, кад. №, сорт, сила на растеж (слаб, нормален, силен), плододаване (слабо, нормално, прекомерно), дата на вземане, взел пробата.

Борба с болестите и неприятелите при лозята

Провеждат се редовни наблюдения на лозата и бърза намеса при възникнали условия за вреда.

Мана - след всеки паднал дъжд възникнали условия за заразяване се третира с регистриран за болестта фунгицид.

Брашнеста мана - до прошарване на зърната при наличие на условия за зараза се третира с подходящи фунгицииди. Могат да се комбинират с фунгициди за мана.

Сиво гниене - при оформяне на зърната се провежда второ пръскане.

Следи се още за - лозова краста, шарен гроздов молец, бяло гниене, лозов миниращ молец.

Ако през месец май не са извършени резитби на зелените части на лозята, то това трябва да стане още в началото на месец юни. С това мероприятие се регулира растежа и плододаването на лозята.

фенологични фази болести и неприятели препарати
край на цъфтежа мана Купроксат ФЛ - 0,3%
Купроцин супер М - 0,3%
Шампион ВП - 0,15%
Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%
Банко 500 – 0,2%
Дитан М-45 - 0,3% и др.
оидиум Систан супер 24 ЕК - 0,01%
Топаз 100 ЕК - 0,015%
Байфидан 250 ЕК - 0,01%
Еклер 49 ВГ - 0,05%
Куадрис 25 СК - 0,075%
Шавит Ф 71,5 ВП (Ф72 ВДГ) - 0,2%
Болеро 12 ЕК - 0,02% и др.
сиво гниене Топ плюс 70 ВП
гроздови молци Релдан 40 ЕК - 0,12%
наедряване на зърната мана Куадрис 25 СК - 0,075%
Микал флаш - 0,3%
Верита ВГ - 0,2%
Галбен 8 М 65 - 0,25%
Акробат МЦ - 0,2%
Мелоди компакт - 0,3%
Ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0,25%
Еклер 49 ВГ - 0,05%
Кабрио топ - 0,15% и др.
оидиум Систан супер 24 ЕК - 0,01%
Топаз 100 ЕК - 0,015%
Байфидан 250 ЕК - 0,01 %
Еклер 49 ВГ - 0,05%
Шавит Ф 71,5 ВП /Ф72 ВДГ/ - 0,2%
Болеро 12 ЕК - 0,02% и др.
гроздови молци Релдан 40 ЕК - 0,12%
Дурсбан 4 Е - 0,1%
Децис 2.5 ЕК - 0,04%
Вазтак 10ЕК - 0,0125%
Суми алфа 5ЕК - 0,025% и др.

 

Юли

Грижи за лозята през месец юли.

 1. Почвата трябва да се държи чиста от плевели.

 2. Борбата с болестите и неприятелите по лозята са едни основните мероприятия през месец юли.

 3. Леторастите от плодните пръчки достигат най-горния тел и те трябва да се прекършат . Леторастите развилите се от чепчетата не трябва да се прекършват, а само да се извият и привържат към тела.

 4. Важно мероприятие е почистването на младите лозички от росни корени. Това трябва да стане още в началото на месеца, ако не е извършено в края на миналия.

 5. Опасността от мана все още не е преминала. При превалявания през първата половина от месеца се правят пръскания на лозята с контактно-системни фунгициди. Добре е последните пръскания на лозата да се правят с бордолезов разтвор. Голяма опасност за лозята през месеца е оидиума (брашнеста мана). Борбата с тази болест продължава до прошарване на гроздето.

 

фенологични фази болести и неприятели препарати
преди затваряне на чепката мана Купроксат ФЛ - 0,3%;
Купроцин супер M - 0,3%;
Косайд ДФ - 0,18%;
Шампион ВП - 0,15%;
Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%;
Банко 500 - 0,2%;
Дитан М-45 - 0,3% и др.
оидиум и сиво гниене Систан супер 24 ЕК - 0,01%;
Топаз 100 ЕК - 0.015%;
Байфидан 250 ЕК - 0.01%;
Еклер 49 ВГ - 0,05%;
Куадрис 25 СК - 0.075 %;
Шавит Ф 71,5 ВП /Ф72 ВДГ/ - 0,2%;
Болеро 12 ЕК - 0,02% и др.
гроздови молци Релдан 40 ЕК - 0.12%;
Дурсбан 4 Е - 0.1%;
Децис 2.5 ЕК - 0.04%;
Вазтак нов 100 ЕК - 0.0125%;
Суми алфа 5 ЕК - 0.025% и др.

 

Август

Грижи за лозята през месец август

 • Aвгуст e месецът през който е добре да се извършват плитки окопавания в лозовите масиви на дълбочина 6-10 см. Това се прави за да се поддържа почвата чиста от плевели, както и за запазване на почвената влага.
 • Задължително е да се извърши просветляване на лозите,  чрез премахване на няколко лозови листа, за по добро огряване на грозда от слънцето и проветряване на чепките.
 • Напояването в лозовите насаждения се трябва да се прекрати най-късно 30 дни преди гроздобера за десертните и бели сортове и 45 дни за червените винени сортове.
 • Към 10 август се извършва последното пръскане срещу маната с бордолезов разтвор - 1,5-2%. Срещу сивото гниене се третира с препаратите: Топсин М 70 ВП - 0,1%, Шавит Ф 72 ВДГ - 0,2% и др.. Първото третиране се провежда при омекване и прошарване на гроздето, второто третиране след 20-30 дни преди гроздобера.
 • Две седмици преди гроздобера трябва да се маркират високопродуктивните и здрави лози за събиране на резници за калеми.
 • Започва беритбата на ранните десертни сортове грозде: : Перла, Царица, Супер ран Болгар, Кардинал.

 

фенологични фази болести и неприятели препарати

избистряне - прошарване на зърната

от средата на август до края на септември

мана Куадрис 25 СК - 0,075%;
Микал флаш - 0,3%;
Верита ВГ - 0,2%;
Галбен 8 М 65 - 0,25%;
Акробат МЦ - 0,2%;
Мелоди компакт - 0,3%;
Ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0,25%;
Еклер 49 ВГ- 0,05%;
Кабрио топ - 0,15% и др.
сиво гниене Топсин М 70 ВП - 0,1% и др.
гроздови молци Децис 2.5 ЕК - 0.04%;
Вазтак нов 100 ЕК - 0.0125%;

Септември

Агрокалендар на лозаря за месец септември

През месец септември продължават да зреят много десертни сортове грозде.

При тях гроздето се прибира на 2-3 пъти в зависимост от момента на узряване. Препоръчва се беритбата да става в сухо време, а гроздето да се съхранява в помещения с температура от 5 до 7,5 градуса. При прибирането на гроздето във влажно време трябва да се има предвид, че макар и обрано, то се напада от сиво гниене. При беритбата да се внимава да се запази външния вид на гроздето и да не се наранява.

Лозарите трябва да създадат необходимата организация за прибирането на гроздето.

Започват да зреят някои от винените сортове грозде.

Гроздето предназначено за вино се бере в технологична зрялост, при която се спазват определени стойности на киселините и захарите, нужни за производството на даден тип вино. Гроздоберът започва при установяване на захарност не по-малко от 20-22% при червените и 16-18% при белите сортове. Захарното съдържание се определя при полски условия с битов захаромер.

След беритбата на гроздето, след като е направен почвен анализ, може да започне торенето на лозята с фосфор и калий и след което да се извърши оран със загрибване.

При по-късно зреещите сортове лози, ако през август не е извършено, в началото на месеца все още има възможност, да се извърши просветляване на лозите. По този начин се намалява засенчването и се осигурява по-добро проветряване и осветляване на гроздето, чрез кършене на леторастите и премахване на 5-6 листа (прореждане) в зоната на зреене. Това мероприятие има превантивен ефект от сиво гниене, особено ако падат чести валежи.

За предпазване от сиво гниене по гроздето могат да се използват фунгицидите: Топсин М 70 ВП - 0,1%, Суич 62,5 ВП - 0,08%, Куадрис 25 СК - 0,075%, Еклер 49 ВГ - 0,05%, Шавит Ф 71,5 ВП - 0,2% и др.

Две-три седмици преди беритбата на гроздето пръскането с химически средства трябва да приключи.

Октомври

Календар на лозаря за октомври

През първата половина на месец октомври приключва прибирането на винените сортове грозде.

Към края на месец октомври трябва да се извърши и дълбока оран във високостъблените лозя. Дълбоката оран на лозата се извършва на 20-25 см. Трябва да се извърши торене с фосфор и калии, но само след предварително направен почвен анализ.

В младите лозя се прави проверка на пропадналите растения, след което трябва да се подготвят и лозичките, които ще се засадят на местата където има загинали.

Правят се обработки на почвата, като на площите, които ще се засаждат с млади лозя се извършва преораване, дисковане, а също така и маркиране на местата където ще се засаждат младите лозички.

В края на месеца започва засаждането на новите лозови насаждения, както и засаждане на пропадналите лозички в младите лозя.

През октомври винопроизводителите трябва да следят протичането на ферментацията на младите вина. Те трябва да подготвят и да дезинфекцират съдовете за съхранение на младото вино.

 

Ноември

Календар на лозаря за ноември

През първата половина на месец ноември приключва прибирането на винените сортове грозде. През ноември в лозовите насаждения се провеждат мероприятия, чието своевременно и правилно извършване предопределя в голяма степен количеството и качеството на добива на грозде през следващата година.

Дълбока есенна оран

Дълбоката есенна оран се прави веднага след приключване на гроздобера. Чрез нея се премахва уплътняването на почвата и се подобрява аерацията на корено обитаемия почвен слой. Есенната оран се извършва на дълбочина от 20-30 см., като пръста се обръща към лозите. Така се улеснява по-късно загрибането на главините, което е задължително за районите с опасност от измръзване. Тази практика трябва да завърши до 15-20 ноември, за да се изпреварят студовете. При чашовидната формировка се зариват с пръст първите 2-3 видими пъпки. Ако главините са по-високи, тогава се заравят само най-ниско разположените плодни пръчки.

Основно торене

Едновременно с дълбоката оран или малко преди нея в лозята се извършва основно торене с минерални и органични торове. Торовете се внасят в бразди дълбоко 25-30 см., след което веднага се заорават, за да се избегне загубата на хранителни вещества. Особено ефективно е есенното внасяне на органичните и минералните фосфорни и калиеви торове.

Резитба на лозята

През есента започва резитбата на лозята. Резитбата се извършва с добре наточени лозарски ножици, а за изрязване на по-дебелите части и старата дървесина се използват специални триончета. От правилната и навременна резитба се определя добива не само през настоящата, но и през следващата година. Необходимо е при резитбата да се отчитат биологичните особености на лозовото растение – родовитост, полярност, растежна сила. Най-родовити са средните очи и тези разположени малко над тях. В зависимост от силата на лозите, се определя натоварването на растенията. Като правило на по-силните главини се оставят по голям брой очи. При есенната резитба се оставя резерв от 10-12% плодни звена, за компенсиране на повреди от зимни студове.

 

Декември

Календар на лозаря за декември

През целия период на покой на лозите могат да се внасят фосфорни и калиеви торове. Те са бавно подвижни и се внасят на дълбочина 30-40см. Когато времето е подходящо в насажденията се извършва торене с минерални торове преди основната обработка. Декември е подходящ за ремонтиране на конструкциите в лозето, за отводняване на площи, за подравняване на терените за младо лозе.

През декември се събират и приготвят резниците за подготовка на посадъчния материал.