Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Календар зеленчукопроизводство

Януари

Календар за януари - зеленчукопроизводство

Средната месечна температура в Северна България и високите полета е между 0 и -3°С, по Южното Черноморие и долината на река Струма до 3°С в планините от -7 до -3°С. Месечната сума на валежите е 30-50 л/кв.м, а по ниските части на планините и югоизточните райони от 60 до 100 л/кв.м. Дни позволяващи работа на полето - 9.

Януари е изключително натоварен за градинарите, които произвеждат разсад. Още в началото на януари се подготвят за следващото производство оранжериите и парниците, като се почистват, дезинфекцират и изорават.

Засяването започва, когато температурата на почвата достигне 20°С. Един от препоръчителните сортове пипер е Донат (Дакота) - хибрид, подходящ за отглеждане в полиетиленови и стъклени оранжерии. Сроковете за сеитба са 1-5 януари или 25 януари - 5 февруари. От доматените сортове за оранжерийно производство е подходящ ранозрелия полудетерминантен хибрид Магнус F1, който се засява между 15 и 20 януари.

В неотопляемите оранжерии и полиетиленовите съоръжения, както и в защитените парници се засяват репичките. Сеитбената норма е 2-3 г на квадратен метър.

Към 15 януари се засяват семената на пипера, зелето и карфиола. Преди засяването те се обеззаразяват с подходящи препарати. Залагат се за рътене ранните картофи в помещения с температура 15-18 градуса, като предварително се почистват от прорасналите кълнове.

Времето е подходящо за торене с оборски тор, суперфосфат и калиеви торове след направен почвен анализ и потребностите на почвите. В благоприятните за работа дни е добре да се приготви почвената смес, която ще се използва за разсаждане от равни части чимова пръст и обгорял оборски тор с прибавка на речен пясък.

Февруари

Календар на зеленчукопроизводителя за февруари

Основните зеленчукови култури - домати, краставици, пипер, патладжан и зеле се отглеждат чрез разсад. Семената за произвеждане на разсада се засяват в началото в февруари. Използвайте само обеззаразени сертифицирани семена. Засявате семената на обеззаразена торопочвена смес. В парниците или помещенията, където отглеждате разсада е необходимо да поддържате оптимален температурен и влажен режим според изискванията на културата.

Приготовяне на топли парници. За тази цел е необходимо набавяне на пресен оборски тор. Дъното на парника се покрива със суха шума или слама. Върху нея се разстила равномерно пресния оборски тор до долния ръб на порниковата рамка. Добре е пресния оборски тор да се навлажни с топла вода и да се покрие с полиетиленово платно докато се загрее. Около сандъка се натрупва тор или шума, върху касите се нареждат остъклените рамки и те се покриват с рогозки. След няколко дни торът се затопля и парникът се подготвя за засяване на семената. Върху добре заравнената повърхност на тора се застила равномерен слой от наситнена и пресята парникова почва /обикновено 2 части градинска почва и 1 част прегорял оборски тор.

В края на януари и началото на февруари се засяват в топли парници семената за ранно производство на домати и патладжан. Когато разсадът “кръстоса” /образува два същински листа/ трябва да се пикира в малки саксии или кофички. Температурата на въздуха в парника се поддържа от 20-25°С, а след поникването се понижава до 10-15°С. Полива се често с затоплена вода и с малки норми. При по- висока температура и влажност разсадът прераства и се изнежва. Регулирането на температурата се постига чрез повдигане рамката на парника. В същото време се засяват в топли парници семена за ранно производство на целина.

Към средата на месец февруари се засяват семената за производство на разсад за пролетно засаждане на главесто зеле.

Спанак и репички може да се засеят в студени или подвижни парници, стига почвата да не е замръзнала. Ако е подходящо времето в края на месец февруари и началото на март може да се засее спанак на открито.

В средата на месец февруари може да се засее в студен парник и главестата салата. Предзимно засетите марули и главеста салата са подхранват с амониева селитра при норма 20-30 г/м2.

Към края на месеца се засяват семената за ранно производство на моркови и средно ранното производство на пипер. Поникналият гъст разсад на ранния пипер се пикира на разстояние 8х8 см.

При благоприятно време в края на февруари и началото на март е добре да започне засаждането на арпаджик за производство на лук за глави. Схемата на засаждане е 20-25 см междуредово разстояние, 8-10 см в редовете и на 3-4 см дълбочина. При отглеждане на лук от семе (едногодишен), той се засява в редове на 20 см разстояние и 2-3 см дълбочина. След поникването растенията трябва да се разредят на 8-10 см.

В края на месеца може да започне рътенето на ранните картофи. Клубените за семе се нареждат в плоски щайги и се поставят при температура 15-18°С, в тъмни помещения с висока въздушна влажност за около две седмици. Когато кълновете нараснат до 5-6 мм се прекратява първата фаза на рътенето и се изнасят в светли и хладни помещения. В такива помещения могат да престоят от 30 до 40 дни, през което време те се закаляват. Рътените картофи поникват средно с 10 дни по-рано, узряват със 7-10 дни по-рано и дават с 15-20% по-висок добив.

Най-значителни повреди по оранжерийните доматите през февруари нанасят листната плесен, сивото гниене, различните видове кореново и базично гниене, черните листни петна, мозайките, а по краставиците - брашнестата мана, мозайките, инфекциозната псевдожълтеница.

Листната плесен (Cladosporium fulvum) е заболяване, характерно за оранжерийните домати, макар че в години с чести и обилни валежи може да се прояви и на полето, но най-често при безразсадовите. По листата се появяват бледозелени петна, които по-късно стават жълти. От долната им страна се формира налеп, отначало кремав, рехав, а по-късно плътен и кафяв, приличащ на кадифе. Силно нападнатите листа прегарят и окапват, от което добивите намаляват и качеството на плодовете се влошава. Причинителят на листната плесен е гъбен патоген. който напада само доматите. Напетнените листа са разпространение на болестта в оранжерията. Най-често повредите започват от най-долните листа и постепенно обхващат и по-горните етажи на растението. Спорите на патогена се запазват по растителните остатъци, но не позволяват разпространяването на болестта. Високата влажност и по-високите температури - обратно - създават добри условия за повишаване на заразата.

Обеззаразяването на конструкцията на оранжерията и почвената повърхност след приключване на вегетационния сезон с Формалин - 2% при разходна норма 60 л/дка е една от важните профилактични мерки; засаждане на устойчиви сортове (Анжела, Виктория, Визион, Росела, Еуростар и други); пръскане на растенията при поява на първите петна с Топсин М-70 ВП - 0,1%.

Черните листни петна (Alternaria solani) по доматите е широко разпространена и добре позната на градинарите болест. Тя се появява при всички производствени направления, но е най-вредна за ранните домати, отглеждани в полиетиленовите оранжерии.

По всички надземни части на растенията - листа, листни и цветни дръжки, цветове, плодове и стъбла се образуват тъмнокафяви, почти черни, разрастващи се петна, с характерна концентрична структура, достигащи големина до 1-1,5 см. При висока въздушна влажност петната се покриват с плътен черен спорообразуващ налеп. Болестта се проявява и по прерасналия и не навреме изнесен на полето разсад. В базалната (основната) част на стъблото се развиват тъмни петна, които го обхващат пръстеновидно и причиняват загиването му.

При висока степен на нападение повредите предизвикват изсъхване на листата, некротиране на цветните дръжки и цветовете, а по плодовете се образуват черни, сухи и напукващи се петна.

За борба със заболяването в полиетиленовите оранжерии трябва да осигури добър въздушен и воден режим, като се избягва преовлажняването. Препоръчват се фунгицидни третирания със Скор 250 ЕК - 0,04%, Дитан М-45 - 0,2%. Дитан ДГ - 0,2%, Корсейт М ДФ - 0,25%, Ридомил голд - 0,25%, Пужил Л-СК - 0,35%.

Сивото гниене (Botritys cinerea) по доматите е изключително вредно, както за оранжерийните домати, така и за ранното полско производство. По листата петната са светлокафяви, закръглени и бързо обхващат цялата листна повърхност; по стъблата са кафяви или сиви, отначало сухи, с напукана кора, а след това леко овлажнени, достигащи дължина 10-15 см. Най-често повредите се намират около раните, образувани при коптученето или в разклоненията по остатъците от листните дръжки. По зазряващите плодове петната са сивокафяви и се образуват около дръжката Те бързо се разрастват и предизвикват пълно изгниване При влажни условия по всички нападнати части се появява обилен сив плесенов налеп.

Болестта се развива интензивно при гъсто засаждане, повишена въздушна влажност или силно повърхностно навлажняване на растенията от поливане или листно подхранване.

За преодоляване на заболяването е необходимо да се отстраняват всички болни растителни части, да се регулира въздушния и влажностния режим; най-долните 2-3 листа да се откъсват, за да се осигурява достъп на въздух. Петната по стъблата трябва да се намазват с кашица от Топсин М-70 ВП, а останалите растения да се третират с Топсин М-70 ВП - 0,07%.

През месеца от неприятелите по-голямо нападение може да се очаква от оранжерийната белокрилка, миниращите мухи, листните въшки, трипсове, гъбните мухи, акарите, нощенките, галовите нематоди.

Миниращи мухи (Lyriomyza sp.) - Вредят възрастните мухички, като пробиват горния епидермис и се хранят с изтеклия от листата сок. Ларви- те се хранят с мезофила на листата и по този начин правят мини. Първоначално мините са слабо забележими, но по-късно се разширяват, образуват се по няколко в дадена част на листа и често се съединяват или пресичат. Миниращите мухи се развиват непрекъснато и не е уточнен броят на поколенията през годината. За борба срещу тях се използват инсектициди с проникващо действие. Пръскането е по-ефикасно, когато е насочено срещу възрастните индивиди. Ефикасни са: Тригард 75 ВП - 0,02%, Пикадор - 0,05%, Вазтак нов 100 ЕК - 0,03%. Тези инсектициди са ефективни и срещу гъбните мухи.

Нощенки. Към групата на нощенките спадат много видове, но по оранжериините култури най-често вредят гамозначната (Autographa gamma) и многоцветната (Peridroma saucia). Тези видове имат целогодишно развитие на полето и в оранжериите. Гъсениците им предпочитат по-младите, сочни листа. Те ги нагризват периферно или унищожават изцяло. По доматите вреди гамозначната нощенка. За борба срещу неприятеля може да се използва един от регистрираните инсектициди: Децис 2,5 ЕК - 0,05%, Вазтак нов 100 ЕК - 0,02%, Суперсект 10 ЕК -0,03% и др.

Паяжинообразуващите акари живеят и се хранят от долната страна на листата, където изплитат фина паяжина. От акарите за доматите е много вреден доматовият акар (Vasates lycopersici). Той вреди, като смуче сок от всички надземни части на растенията, които се оцветяват в ръждиво-кафяво. По стъблото се образуват надлъжни пукнатини. Нападнатите листа отначало избледняват и постепенно изсъхват. По плодовете се образува мрежа от пукнатинки. Те остават дребни, с груба кожица, влошени вкусови качества и са негодни за консумация. Нападнатите растения изглеждат като опожарени. При силно нападение те загиват. Обикновено акарите се концентрират на малка площ в оранжерията, най-често близо до отоплителните тръби. Оптимални условия за развитието им са температура около 25°С и висока въздушна влажност.

За борба с акарите се препоръчва пръскане с Ортус 5 СК - 0,1%, Нисоран 5 ЕК - 0,06%, Санмайт 20 ВП - 0,075%, Бионим плюс 1,5 ЕК - 0,25% и др.

Борбата със сечене по зеленчуковия разсад трябва да се провежда редовно. То се среща при всички зеленчукови разсади, но в различна степен. Особено податлив е пиперът.Причинители на сеченето могат да бъдат:

 • различни почвообитаващи гъби (истинско сечене);
 • неблагоприятни климатични условия - високи или ниски температури;
 • преовлажняване на почвата;
 • завишени дози на азотни торове и др. (лъжливо сечене).

 

Март

Агрокалендар на зеленчукопроизводителя за месец март

Периодът е много важен за производството на зеленчуков разсад. При производството му най-главното е да се поддържа оптимален топлинен, воден и светлинен режим, за да се избегне прерастване на разсада или заболяване от “сечене” и други болести.

В началото на март се засаждат ранните картофи при температура на почвата около 8-10 градуса. Площта се набраздява на разстояние 60 см. Рътените картофи се поставят с кълновете нагоре в браздите на разстояние 20-25 см. Покриват се с 6-8 см почва.

Баклата може да се засее още в началото на март. При пролетно засяване не съществува опасност от измръзване, защото в ранния си стадий тя издържа на температури до няколко градуса под нулата. Засява се на редове, разстоянието между които е 50 см., а между семената в реда - 8-10 см. През първата половина на март, когато разсадът от домати за ранно производство образува втори лист се пикира в полиетиленови оранжерии или полутопли парници. За да не се повреди разсада при изваждането е необходимо почвата предварително да се полее. Подходящо разстояние за пикиране на доматите е 10х10 см. След пикирането култивационните съоръжения се проветряват.

През втората половина на март се засява пипера и патладжана, а след 10-15 дни и доматите за средно ранно полско производство. За осигуряване на висококачествен разсад на 1 кв.м. се засяват 8-10 гр. семена от пипер, 2-2.5 гр. домати и 3-4 гр. патладжан. Борбата срещу различните почвообитаващи гъби и предпазването на растенията от сечене се провежда, като леглото на семената трябва да се напраши с медсъдържащи препарати в случай , че семената не са обеззаразени. Преди да се покрият семената с торова смес се разхвърля и примамка срещу поповото прасе. Борбата с почвообитаващите гъби, освен с напрашаване с медсъдържащи препарати, може да се води и с поливане на лехите, след сеитба, с бордолезов разтвор 0.5% до 5л./кв.м. Лехите се покриват с полиетилен за да се запази влагата и повиши температурата. Водният лук и празът за разсад могат да се засеят на открити лехи при наличие на подходяща температура. През март месец се сеят всички кореноплодни зеленчукови култури - моркови, репички и др. Засява се също и магданоза. В края на месеца може да се засадят салатата, алабаша и др. Време е да се засее градинският грах, ако това не е станало през февруари. При първа възможност за работа на открито през пролетта трябва да се обърне внимание на засетия през есента спанак. Трябва да се подхрани с около 20 гр. на кв. м. амониева селитра и да се прекопае. Ако спанакът е засят през февруари е необходимо след поникването да се подхрани с 10 гр. на кв.м. амониева селитра, а така също и при суша да се полее веднъж.

През месец март се сеят всички кореноплодни и листни зеленчуци.

На открито се засяват или засаждат:

Култура Срок на сеитба Температура на
поникване, °C
Сеитбена норма
кг/дка
Брой растения
в декар
Бакла едра 10-25.III 6-8 18-20 5 000
Грах 1-10.III 4-8 15-18 80 000
Зеле главесто 25.III-10.IV 8-10 0.06-0.08 35 000
Зеле цветно 25.III-10.IV 8-10 0.06-0.08 35 000
Копър 5-15.III 3-4 1.5-2.5 600
Лук за арпаджик 20.II-10.III 2-3 8-10 100 000
Лук за глави 20.II-10.III 2-3 50-60 100 000
Зеле ср.ранно 25.III-1.V 8-10 0.06-0.08 3500-4000
Моркови ранни II-III 4-5 0.6-0.8 150 000
Магданоз 15.III 2-3 0.7-1 500/кв.м.
Репички 15-30.III 2-3 1.2-2 80 000
Пащърнак 15.III-10.IV 8-10 0.5-0.7 -
Салатно цвекло 30.III 5-6 2-3 20 000
Салати 20.III 2-3 0.03-0.035 -
Чесън летен II-III 2-3 100-150 -

В полиетиленови оранжерии без отопление около средата на месеца се засаждат доматите и пипера, а към края на периода и краставиците.

Април

Агрокалендар на зеленчукопроизводителя за месец април

Средната месечна температура за страната е между 11 и 13°С, по Черноморието и високите полета 9-11°С. Месечната сума на валежите за страната е 40-60 л/кв.м. Дни позволяващи работа на полето - 21.

До края на месеца са възможни слани и отрицателни температури, но метеорологичните и почвени условия благоприятстват развитието на по-студоустойчивите култури и болестите и неприятелите по тях.

През април продължават грижите за пикирания разсад и за гъстите разсади. Закаляваме разсада, изнасяме го на постоянно в полиетиленови оранжерии, тунелчета. В по-топлите райони разсада може да се изнесе в градината и на полето. Към средата на април се сеят краставиците корнишони, които ще се отглеждат на телена конструкция. Сеят се на открито морковите, копърът, магданозът и чубрицата. Към края на април се сеят дините и пъпешите.

Затоплянето на времето е предпоставка за ускорено развитие на уплътняващите есенно-зимни и зимно-пролетни култури, каквито са зеления лук, зеления чесън, спанакът, репичките и салатите. Към края на април трябва да започне прибирането на продукцията от засетите през пролетта (първата половина на март) спанак и репички.

Засяват се и се засаждат на открито:

Култура Срок на сеитба Температура
на поникване
Сетбена норма
кг/дка
Брой растения
в декар
Домати:
- ранни 17-30.IV 14-16 засаждане 4 000-4 500
- средно ранни 25.IV-15.V 14-16 засаждане 5 000-5 500
- безразсадни 1-10.IV 14-16 0.15-0.20 10 000-15 000
Дини 25-30.IV 14-16 0.4-0.5 800-1 000
Краставици 25.IV-10.V 14-16 0.3-0.45 1 500-2 000
Пипер 14-16 0.1-0.15 10 000-14 000
- ранен 25.IV-5.V 14-16 засаждане
Тиквички 25.IV-10.V 10-12 0.6-0.8 1 200-1 600
Фасул 10-20.IV 8-10 10-15 40 000-50 000
Целина 15.IV-15.VII 2-3 0.02-0.03 11 000-12 000

При засаденото през пролетта (25-30 март) ранно главесто зеле в началото на април се извършва подсажданe. В началото на април зеленият грах достига фаза първи - втори същински лист и ако не е подхранен с азот, да се подхрани с 12-15 кг/дка амониева селитра. Ранните картофи също трябва да се подхранят при височина на растенията 15-20 см едновременно със загърлянето.

Пръскайте срещу маната по лука, луковата муха, листните въшки по краставиците и доматите. Пръскайте с подходящи хербициди срещу всички плевели в градината. Водете борба с телените червеи, поповите прасета и др.

Май

Агрокалендар на зеленчукопроизводителя за месец май

В началото на месец май площите, на които ще се засаждат зеленчуци на постоянно място, трябва да се подготвят в градинско състояние. В района след 10-15 май, в зависимост от климатичните условия трябва да започне засаждането на краставиците - (семената се сеят на разстояние 80-90 см между редовете и 35 см вътре в реда). След сеитбата на семената, трябва да се полеят обилно. Разсада за домати се засажда на разстояние 80/35. След засаждането се полива обилно и след прихващането на растенията се загърлят за да се формират бразди в които ще се извършват другите поливки.

През месец май се засяват и се засаждат на открито следните зеленчукви култури:

Култура

Сеитбена норма кг/дка

Брой растения в дка

Бамя 2 - 3 6000 - 8000
Дини 0,3 - 0,45 800 - 1000
Краставици 0,3 - 0,45 1500 - 2000
Пъпеши 0,3 - 0,35 800 - 1000
Чубрица 0,08 8000 - 10000
Пипер късен засаждане 10000 - 14000
Патладжан засаждане 3000 - 3500
Тиквички 0,6 - 0,8 1200 - 1600

Където е необходимо се изграждат подпорните конструкции, извършва се подсаждане или прореждане на посевите. Основните грижи са насочени към унищожаване на плевелите, поддържане на оптимална почвената влажност, торене (почвено и листно). Започва появата на икономически най-важните болести и неприятели, което изисква своевременна и качествена растителна защита.

При доматите трябва да се обърне внимание на следните заболявания и неприятели:

Картофена мана - профилактично, десетина дни след засаждането на открито се третира с Верита ВГ - 150 г/дка, Куадрис 25 СК - 75 мл/дка или друг регистриран фунгицид.

Доматена листна въшка - при 10-15% повредени растения се третира с Актара 25 ВГ - 6 гр/дка или друг инсектицид.

При разсадните домати - преди разсаждане използвайте един от следните хербициди: Зенкор 70 ВГ - 70 гр/дка, Дуал Голд 960 ЕК - 120 мл/дка, Гоал 2 Е - 100 мл/дка.

 

Патладжан и картофи - основен неприятел е Колорадския бръмбар. При 5-6 бръмбара на 100 растения се третира с Биская 240 ОД -  20 мл/дка, Вазтак нов 100 ЕК - 10 мл/дка или друг регистриран инсектицид.

Тъй като при тези зеленчукови култури има почти ежедневни беритби, много е важно спазването на карантинния срок на препаратите.

Юни

Агрокалендар за месец Юни

Грижи за засадените на открито домати, пипер, патладжан и други.

При доматите продължава борбата срещу картофена мана, кафяви листни петна, бели листни петна, като третиранията трябва да приключат до 14-20 дни преди началото на прибирането на плодовете при ранните домати.

При ранните високостъблени сортове домати при развитие на 4-6 съцветия се прави прекършване на върховете над последното съцветие (китка), като е необходимо да се оставят 2-3 листа. Редовно трябва да се премахват разклоненията (колтуците).

За да предпазим доматите от върхово неинфекциозно гниене, то трябва поливаме редовно и умерено, без да се допуска преовлажняване или силни засушавания на почвата.

При краставиците продължава борбата с маната, брашнестата мана, белокрилка, листни въшки и др.

Мана по краставиците - при поява на характерните петна трябва да се третира с Ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0,25%, Алиет флаш - 0,3% и други препарати, които са регистрирани за борба с тази болест.

Брашнеста мана - при откриване на петна се третира с Топсин М 70 ВП - 0,1% и други препарати, които са регистрирани за борба с тази болест.

При едновременна поява на мана, брашнеста мана, белокрилка и листни въшки по краставиците трябва да се извърши комбинирано третиране с необходимите фунгициди и инсектициди.

Трябва да се знае, че от краставиците се отстраняват сухите и болни листа по време на беритбата. Краставиците обичат влагата и поради тази причина растенията трябва редовно да се поливат.

При пипера трябва да се следи за поява на мана, брашнеста мана, антракноза, бактериални петна, листни въшки.

След прихващането му временно се прекратява поливането, за да може растенията да образуват по-добра коренова система.

Мана - при поява на петна, заразените растения се унищожават, а останалите се третират с Превикур 607 СЛ - 0,35% или друг регистриран за болестта фунгицид.

Листни въшки по зеленчуковите

Да се пръска с Би 58 - 0.07%, Уорант 20 СЛ - 0.005%, Фюри 10 ЕК - 0.015% и др.

След засаждане на зелето на открито задължително се следи за поява на листни въшки и зелеви бълхи.

Полива се редовно. Първото окопаване на прихваналите се домати, пипер, патладжан и др. спомага за по-бързото затопляне и аериране на почвата. Първото окопаване се прави 7-10 дни след засаждането на културите. Подхранването на зеленчуковите култури се прави с 15-20 кг/дка азотен тор. разсад от главесто зеле - до 10-15 юни. Прибира се реколтата от ранно зеле, краставици, тиквички.

През месец юни се засяват и засаждат следните култури:

 • краставици втора култура - от 25 юни нататък с 0,3-0,45 кг семена на дка;
 • лук от разсад - до 5 юни засаждане;
 • праз лук - разсаждане след 25 юни при междуредово разстояние 25-30 см и 15-20 см вътре в реда;
 • късно зеле и карфиол - до 15 юни с 0,06-0,08 кг/дка семена;
 • моркови за късно полско производство при междуредово разстояние 30-35 см и посевна норма 60-70 г. на 100 кв.м.;
 • подготвят се и лехите за засяване на семената от късни сортове домати до 10 юни.

За борба с маната и други болести при зеленчуковите култури е добре да се използват освен контактните и системно действащи фунгициди, а срещу листните въшки, нощенките и другите неприятели да се ползват регистрирани препарати за съответния вид.

Юли

Грижи за зеленчуците през месец юли.

Зеленчуците изпитват все по-често остра нужда от вода, защото настъпват летните горещини. Трябва да се правят плитки окопавания след всяка поливка. По този начин рохкавият повърхностен слой намалява изпарението на водата от почвата. Така се удължава периода между отделните поливки. Преустановява се поливането на лука за глави, дините и пъпешите.

ТиквичкиНе трябва да се окопават дълбоко освободените зеленчукови лехи от ранни пролетни култури като тиквички, краставици, ранни картофи и др. Тези лехи се разрохкват леко за да се запази структурата и влагата на почвата.

За да се осигури нормална реколта от зелен фасул за късна консумация и за консервиране то сеитбата му трябва да стане преди 15 юли. Най-важните грижи при фасула са напояването и окопаването. Когато започне цъфтежът на фасула трябва да се спре окопаването, защото цветът му много лесно опадва.

ПатладжанКогато искаме патладжаните да са едри и сочни, то е необходимо през юли те да се подхранят два пъти с листен тор, който да съдържа по равни количества трите основни хранителни елемента – азот, фосфор и калий.

При краставиците поливането и торенето са едни от най-важните мероприятия през юли. Краставиците са топлолюбива култура и затова не трябва да се поливат със студена чешмяна вода. Трябва да се създадат условия за поливане с престояла вода. Колкото по-рано се откъснат плодовете на краставицата, толкова по-бързо ще се развиват следващите. За семе трябва да се оставят плодовете на един цял корен. Краставиците трябва да се отрязват с нож, а не се късат с ръка.

ДоматиДоматите през юли трябва да се поливат по-често и по-обилно. През юли почвата се засушава по-бързо. Започва масовото зачервяване на доматите. Най-добре е да се полива веднъж седмично. Когато се забележи, че най-долните листа на доматите са заболели, то те трябва да се премахват веднага, за да не се разпространи заболяването върху цялото растение. Това благоприятства и по-доброто огряване на първия завръз от слънцето. Когато листата са здрави, те не бива да се премахват.

В края на месец юли или началото на август трябва да се засява зимната ряпа. В период на засушаване е добре няколко дни преди сеитбата мястото да се полее, за да се може да се ускори поникването.

През месец юли се прибира лука. Той е узрял и готов за прибиране, когато шийката на лъжливото стъбло до луковицата омекне и листата започнат да полягат. Този признак показва, че растежът на луковиците е завършен, а външните люспи вече са добили характерния си червеникав цвят.

В началото на месеца трябва да се засади късния алабаш, късното зеле и карфиола. Те се засаждат при междуредово разстояние 60-70 см, а вътре в реда на 50 см. След разсаждането трябва редовно да се плеви, окопава и полива. Когато предшественикът на зелето не е торен основно, то е добре да се внесат по 2-2,5 т/дка угнил оборски тор, 40-50 кг/дка суперфосфат и 15-20 кг калиев тор. Торовите норми се определят в зависимост от планирания добив и резултатите от химичния анализ на почвени проби.

КраставициКъсните краставици и тиквички, за есенно производство, се засяват през втората половина на юли.

Трябва да се водят постоянни наблюдения за поява на кафяви листни петна, картофена мана по доматите, на кубинска и брашнеста мана по краставиците и други растения от семейство тиквови. Много опасно заболяване за пипера е маната, която се проявява в две форми - коренова и стъблена. Опасни са и листните въшки, които вредят не само пряко, но и косвено, защото пренасят различни вирусни болести. Трябва да се наблюдава популация на земните бълхи, защото те могат да унищожат разсада за късното зеле.

Борба с по-важните болести и неприятели по зеленчуците

Патладжаните, картофите и средноранните домати се пръскат срещу колорадски бръмбар с Циперкал 100 ЕК - 25 мл/дка - при масово излюпване на ларви от първа възраст.

В края на месеца се увеличава плътността на паяжинообразуващите акари при пипера, патладжана, доматите, краставиците, което налага да се направят 2-3 пръскания през 7-10 дни Талстар - 0,3%

Когато чушките на фасула за зърно започнат да пожълтяват, се пръска срещу фасулевия зърнояд с Актелик - 0,15%.

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА СЪВЕТИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО

Срещу бактерийните болести по зеленчуковите култури може да се пръска с медсъдържащите фунгициди - Фунгуран ОН 50 ВП, Шампион ВП и др.

При поява на мана по тиквовите култури да се третира с Ридомил голд, Куадрис 25 СК и др.

При поява на бактериен пригор (ъгловати петна) по краставиците използвайте Шампион ВП, Фунгуран ОН 50 ВП. Краставиците са фитотоксични към бордолезов разтвор.

Мана по пипера - болните се изскубват, а останалите се третират с Ридомил голд или Акробат МЦ.

Срещу бактерийно гниене по пипера пръскайте с бордолезов разтвор, Шампион ВП, Фунгуран ОН 50 и др. медсъдържащи фунгициди.

Срещу цикадата, пренасяща столбур може да се извърши третиране с Нуреле Дурсбан, Вазтак нов 100 ЕК.

Август

Грижи за зеленчуците през месец август

Aвгуст e месецът през който продължават растителнозащитните мероприятия срещу картофена мана по доматите с 1% бордолезов разтвор или Куадрис 25 СК в доза 0,075%. На площите, заети от домати трябва да се следи за нападение от памукова нощенка. Тя надупчва плодовете на доматите. Третиране на площите се прави след обследване при откриване на 8-10 гъсеници на 100 растения. Пръскането се повтаря след 8-10 дни.

Продължават растителнозащитните мероприятия срещу брашнеста мана по доматите, краставиците, пипера и патладжана. Препаратите, които могат да се използват са:

 • Байфидан 250 ЕК и др.

При зелето за късно производство се извършват пръскания срещу зелевата листна въшка и зелевата пеперуда.

Борбата с маната по краставиците се води:

 • като се пръска с един от изброените фунгициди със системно действие - Ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0.25%, Корсейт Р ДФ - 0.25%, Акробат МЦ - 0.1% и др.;
 • след 7-10 дни трябва да се пръска с Дитан М 45 - 0.2% и др. контактните фунгициди.

Пръсканията за маната продължават в интервал от 7-10 дни през цялата вегетация на културата като се редуват изброените по-горе препарати.

Растителнозащитните мероприятия в зеленчуковата градина трябва да се извършат само при нужда, като се спазва карантинния срок на препарата и се съобразява с беритба та на зеленчуците.

През първото десетдневие на месец август, все още има възможност да се засеят корнишони за късно производство, чрез директна сеитба на семена. Есенната ряпа и моркови  може да се сеят през целия месец.

Оранжерийно производство на зеленчуци

В стоманено-стъклените оранжерии се сеят разсадите за предкултури.

В свободните стъклени оранжерии почвата се подготвя за обеззаразяване, когато то не е извършено през месец юли. Прави се соларизация - почвата се навлажнява до насищане и се покрива с платно от полиетилен. Навлажняването се прави ежеседмично за да се поддържа необходимата влага. Процесът на соларизация е с продължителност 40-50 дни. Почвата може да се обеззарази и чрез пропарване.

Зеле

През вегетацията основно извеждаме химическата борба срещу насекомите: Листни въшки, Зелева нощенка и Голяма бяла/ зелева пеперуда. Като използваме по горе посочените инсектициди. Задължително към приготвения работен разтвор прибавяме и прилепител.

 

Септември

Агро календар за месец септември

 

През месец септември продължават грижите за всички зеленчукови култури.

 

Прави се култучене или филизене, привързване, окопаване, напояване и т.н.

 

При доматите освен култучене, около средата на месеца трябва се премахне върхът за да спре нарастването им на височина. Това се прави за да могат плодовете от последните китки да узреят преди трайното застудяване и падането на сланата.

 

Доматите се третират за последно срещу мана и алтернария с контактните фунгициди - Шампион, Фунгуран и др.

 

При краставиците трябва да се направи филизене на последните колена за да наедреят. При нужда може да се третира срещу мана с един от препаратите:

 • Ридомил Голд МЦ 68 ВГ - 0.25%, Корсейт Р ДФ - 0.25% и др.

При доматите, краставиците и патладжаните се извършват редовни беритби.

 

Зелето трябва да се опази от неприятели като: бяла зелева пеперуда, зелева нощенка и зелев молец и др.

 

Провежда се третиране с препарати от групата на синтетичните пиретроиди:

 • Карате, Вазтак, Моспилан и др.

Засяват се следните култури през този месец: магданоз, спанак, салата и репички. Прибира се реколтата от моркови, домати, краставици, пипер и патладжан. Беритбите на полето продължават до падането на първите слани, а в оранжериите до края на месеца приключва вегетацията на домати, краставици и пипер. Площите освободени от зеленчуците, се почистват от растителни отпадъци и се прекопават. Култивационните съоръжения - парници и оранжерии се дезинфектират, почвата в тях се обеззаразява и се подготвят за производството на разсад през новия сезон.

Октомври

Агро календар за месец октомври

Средната месечна температура в равнинната част на страната е между 11-14°С, по Черноморието - 14-15°С, във високите полета 8-11°С, в планините 4-8°С. Месечната сума на валежите е между 40-60 л/кв.м, в планините е 60-100 л/кв.м. Възможно е образуването на слани. Дните позволяващи работа на полето са 24.

През месец октомври грижите на зеленчукопроизводителите продължават и са насочени към доотглеждане, беритба и реализация на късните зеленчукови култури.

Трябва да се знае, че с предимство се прибират чувствителните на слани и ниски температури култури, като домати, пипер, патладжан, броколи, карфиол и други.

Към края на месеца започва и прибирането на праза и късното зеле, с което се поставя и края на активната работа на полето.

През октомври се извършва предзимно засаждане на лук за зелено, зимен чесън, салата, спанак и главесто зеле. Използват се устойчиви на ниски температури сортове и хибриди.

Култура Срок на сеитба Температура
на поникване
Сеитбена норма
кг/дка
Брой растения в декар
Магданоз до 30.Х 2-3 0.7-1 500-600 на кв.м
Спанак IХ-II 3-4 2.5-3 -
Салати до 10.Х 2-3 засаждане 15 000-20 000
Бакла едра 5-10.Х 6-8 18-20 5000-6000
Бакла дребна 5-10.Х 6-8 12-15
Репички късни до 15.Х 2-3 1.5-2 80 000-100 000
Чесън зимен X-XI 2-3 100-150 -

При зелето в началото на октомври се засаждат сортовете Дербентско, Спринт, Т-16 F 1 и други, а в края на месеца сорта Бесапара и аналогични на него хибриди. При неспазване на сортовата агротехника различните сортове зеле не формират глави, а стрелкуват през пролетта.

Растителнозащитни мероприятия при зелето се провеждат само в краен случай. След прибирането започват профилактични мероприятия. Събират се и се изгарят растителните остатъци носители на различни болести и някои форми на неприятелите. Започва есенната оран при която се унищожават зимуващите форми на неприятелите възрастни, какавиди и гъсеници, презимуващи в почвата - Зимна нощенка, Минираща муха, Лукова муха, Морковена муха, Картофен молец, Колорадски бръмбар и други.

Ноември

Агро календар за месец ноември

След прибиране на реколтата трябва да се съберат и унищожат растителните остатъци. Много неприятели и болести зимуват в растителните остатъци, затова събирането и унищожаването им е от изключителна важност. Това пречи да се увеличи първоначалната зараза за следващата година, компостираните растителни остатъци могат да се използват след 4-5 години на площи с житни култури и царевица, но не и на културата, от която са те. Дълбоката есенна оран също е от важно значение, особено за райони с поява на вирусни болести.

Картофи

Картофите по време на съхранението се атакуват от редица болести, причиняващи гниене. В хранилищата трябва да се внасят само клубени без наранявания и деформации; да има непрекъснат контрол върху параметрите на температурата и въздуха.

Лук и чесън

За засаждане на лук и чесън трябва да се изберат площи, които са включени в рамките на 2-3-годишно сеитбообращение и да се използва здрав посадъчен материал.

Оранжерийно производство

Продължават грижите за засадените вече домати и краставици. Следи се за своевременно откриване на болести и неприятели - сиво гниене, листна плесен, черни листни петна, картофена мана, брашнеста мана по доматите, а по краставиците - брашнеста мана, кореново гниене и др.

Производство на разсад

Все още не е късно за предзимно засяване на семената за производство на разсади и засаждане на ранните оранжерийни зеленчуци, които ще се реколтират през февруари и март. Подготвят се разсади за отопляемите култивационни съоръжения (домати, краставици), за неотопляемите (маруля, салата). Обеззаразяването на почвата в стоманено-стъклените оранжерии е наложително да се извърши там, където не е правено през последните три години.

Подбор на доброкачествен посевен и посадъчен материал

Много важна предпоставка е изборът на качествен посевен материал в съчетание с оптималните сеитбени срокове, дълбочина и гъстота на сеитбата за бързо и дружно поникване на семената. Това води до намаляване на кореновите инфекции поради по-бързия и активен растеж, развитие и загрубяване на кореновата система.

 

Декември

Агрокалендар за месец декември

Започва зареждането с оборски тор в парниците и покритите култивационни съоръжения. Добре да се приготви почвената смес, която ще се ползва за разсаждане при благоприятни за работа дни. В полутопли парници може да се засеят салати, моркови семена от дребноплодни пипери, засаждане на лук за зелено. Ако сте засадили студоустойчиви зеленчукови култури при уплътнена почва и заплевеляване може да ги окопаете и загърлите леко.

Добре е градините да се почистят от растителни остатъци на късните зеленчуци. Времето е подходящо за торене със суперфосфат и калиеви торове.