Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Календар растениевъдство

Януари

Агрокалендар за януари

Посевите редовно се проверяват и ако се открият поражения от “снежна плесен” (особено в прорасналите посеви), снегът се притъпква с валяци. На откритите площи се прави снегозадържане, а в нивите, където се задържа вода, тя се отвежда.

Пшеницата не понася вода и ако посевът престои повече от 10 дни под нея, то той напълно загива. За да се избегне това, през топлите дни на януари около по-ниските ниви трябва да се направят отводнителни канали.

Подготвят се азотните торове и тороразпръскващата техника за подхранване на есенниците. Към края на месеца в равнинните и по-топли райони на страната, през дните, когато почвата е замръзнала се подхранват посевите. Ако през есента не е извършвано подхранване с азот и азотната норма не може да се внесе на два пъти, то цялата норма се внася през зимата. При опасност от изнасяне на азота на наклонени площи с водите от бързо топящ се сняг, азотната норма се внася на два пъти - януари-февруари и в края на март.

При температура по-висока от 6-7 градуса през топлите часове да се извършва обследване на площите за обикновена полевка. По диагонал на блока се броят колониите. Затрупват се 10 колонии и след 24 часа се проверяват. Броят на отворените ходове разделен на 10 дава плътността на 1 дка - при плътност на 1 колония на дка започва залагане на примамки.

При наличие на 2-3 ларви или 2-3 повредени растения на един квадратен метър се третира срещу житен бегач, като ларвите са в трета възраст.

Февруари

Агрокалендар за месец февруари

Метеорологичните условия през февруари се характеризират със затопляния, напомнящи за пролетта, както и с резки застудявания, типични за зимните месеци. Месечната амплитуда на температурните колебания е сравнително голяма ( от минус 35 градуса до плюс 28 градуса ). Средната месечна температура за страната се движи между -1 и 3 градуса. Валежите през този месец са сравнително малко - около 30-40 л/кв. м. Слънцето е все още ниско, бавно нарастват греенето му и слънчевите дни, а намаляват облачните дни и относителната влажност. Денят продължава 10:33 ч.

И през февруари преобладават мрачните и типичните за зимата мразовити дни, но в сравнение с януари има по-голяма възможност за работа на полето.

В края на месеца в отделни райони на страната започва развитието на някои от овощните и ягодоплодните растения, а заедно с това и развитието на причинителите на болести и неприятели.

ПРОЛЕТНИ ЖИТНИ КУЛТУРИ

През февруари започва сеитбата на пролетния ечемик и овес. Задължително трябва да се засяват обеззаразени семена. Използват се следните препарати: Витавакс 200 ВП - 200г/100 кг семе срещу праховита главня и ленточна болест по ечемика, Дивидент Стар 036 ФС - 150 мл/100 г семе в 4 л вода.

ЗИМНИ ЖИТНИ КУЛТУРИ-ПШЕНИЦА И ЕЧЕМИК

Ранното пролетно азотно торене се извършва преди възобновяване на вегетацията в периода края на февруари и началото на март. Преди започване на вегетацията житните растения са най-изтощени от зимния период, с изчерпани въглехидратни резерви и поради това имат нужда от лесноусвоима азотна храна. Ефективността на торенето зависи от редица условия - състояние на посева, климатичните условия, сортът и не на последно място запасеността на почвата с минерален азот. За тази цел е необходимо да се вземат почвени проби по определена методика, като на базата на извършения агрохимичен анализ и очаквания добив се определя нормата на торене. Амониевата селитра може да се внася на всички почви. Карбамидът се използва при наличие на дебела снежна покривка, замръзнала или преовлажнена почва. Карбамидът не е подходящ за торене на почви с алкална реакция и температура на въздуха над 6 градуса. При зимните житни култури продължава вредната дейност на ларвите на житния бегач. Те надъвкват листата и може да унищожат част от растенията. Повредените органи изсъхват, добиват кафяв цвят и приличат на топчици от кълчища. През февруари борбата с ларвите на житния бегач започва да се води при ПИВ 3-4 бр. на кв.м. За борба с него може да се използва Дурсбан 4 ЕК - 150 мл/дка и др.

МЕРОПРИЯТИЯ В СТАРИ ЛЮЦЕРНОВИ ПОСЕВИ

 • за ефикасна борба с плевелите в люцерновите посеви се препоръчва извънвегетационното третиране с хербицидите: Зенкор 70 ВП - 80 г/дка и др.;
 • по време на вегетацията за борба с едногодишните и многогодишните житни плевели подходящи хербициди са: Ажил - 80 мл/дка, Фокус Ултра - 100 мл/дка и др.
 • борба с кускутата се извежда с хербицидите: Реглон - 300 мл/дка или 10% р-р на амониева селитра. Третирането се провежда след покосяване на заразения участък, до 3-4 дни след изнасяне на фуражната маса;
 • в случаите когато е пропуснато третирането с хербициди, покосяването на първия откос се прави преждевременно, за да не се допуска осеменяване на плевелите.

Месец февруари е подходящ период за сеитба на кориандър, резене, анасон, кимион, ким, и копър. Препоръчително е за сеитба да се използват семена от последната реколта. Те трябва да бъдат добре почистени. Отстраняват се повредените от семеяда семена. Важно условие е почвата да бъде добре подготвена и чиста от плевели.

Март

Агрокалендар за месец март

При подходящи климатични условия и съобразно развитието на културите се провежда хербицидна кампания. При благоприятни условия започва сеитбата на пролетните култури. Ако не е извършено подхранването на есенните посеви, то сега е крайният срок за това мероприятие. Извършва се азотно торене на база препоръките от извършен агрохимичен анализ.

ЗЪРНЕНО-ЖИТНИ И ПОЛСКИ КУЛТУРИ

В началото на месеца, при възможност за влизане в нивите, се засява крезене, анасон, кориандър и копър, тъй като при късна сеитба добивите от тях значително намаляват. Семената трябва да бъдат обеззаразени срещу почвени патогени и неприятели. При затопляне на почвата до 10 градуса, след средата на месеца може да започне и сеитбата на слънчогледа. Произвежда се тютюневият разсад. При пшеницата и ечемика във фаза братене се третира с хербициди на базата на 2,4 Д срещу широколистните плевели.

ТЮТЮНОПРОИЗВОДСТВО

Подходящи за тютюневите лехи са места с южно изложение и лек наклон. Наесен се извършва дълбока оран и се оформят тирове. Напролет лехите се прекопават и се заравняват, оформят се с размери: дължина 10 м, ширина 1 м и височина 12-15 см. Лехите се торят с 150-200 г амониева селитра, 120-150 г суперфосфат и 100-120 г калиев сулфат за 10 кв.м площ. Ако преди сеитбата почвата е пресъхнала се прави поливка. За ранно производство на разсад сеитбата трябва да се извърши с рътени семена. Посевната норма за ориенталски тютюн е 5-6 г сухи семена за леха от 10 м За предпочитане е сеитбата да се извърши с лейка с перфорирана тръба. След засяване лехите се покриват с обеззаразен оборски тор с дебелина на слоя 6-8 мм. Засетите лехи се покриват с полиетилен. Използват се двойни пластмасови дъги. За 1 леха от 10 кв.м са необходими 12 носещи и 12 притискащи дъги. За равномерно поникване на разсада не трябва да се допуска просъхването на горния почвен слой на дълбочина 3-4 см в периода от засяването до фаза “кръстосване”. След тази фаза до формирането на 3-ти чифт листа се полива по-рядко. След фаза “вдигане на уши” се полива по-обилно. За да се закали разсада 8-10 дни преди първото скубане поливките се преустановяват. Лехите трябва да се проветряват за да се регулира температурния режим. Плевенето на лехите трябва да се извършва редовно. След плевене се прави поливка. Нормално развитият разсад има стъбло с дължина 11-13 см и дебелина 4 мм. За засаждане на 1 дка с ориенталски тютюн са необходими 20-25 м2 разсад. Необходимо е правилно провеждане на растителнозащитните практики, които са гаранция за производство на здрав и качествен разсад. Едни от най-разпространените болести са сечене, черно кореново гниене, мана и див огън.

ПОЛСКИ КУЛТУРИ

Люцернов листояд При люцерната може да се наложи да се извежда борба с люцерновия листояд. При пшеницата и ечемика във фаза братене, се третира с подходящи препарати, разрешени за употреба, срещу широколистни плевели. Преди третиране посевите задължително се обследват за определяне на плевелните видове въз основа на което се избира подходящ хербицид или комбинация от хербициди . При третиране на житните да се спазват всички правила за работа със силно действащи отровни вещества (СДОВ).

През месец март започва подготовката на почвата за сеитба на пролетни култури, а в края на месеца, при благоприятни условия може да започне и сеитбата на слънчогледа.

Април

Агрокалендар за месец април

Резките промени на времето са обичайни за април. Често явление са както отрицателните температури и снеговалежите, така и типично летните температури. Валежите често са придружени с гръмотевични бури и градушки. През целия месец съществува опасност от образуване на слани.

През Април започва сеитбата на пролетните култури, тяхното подхранване, подготвят се площите за късните култури. През този месец започва провеждането на борбата срещу болестите, неприятелите и плевелите.

Време е да се проследи състоянието на посевите и да се набележат належащи растително-защитни мерки за април. При топло и сухо време продължават наблюденията за повреди от житен бегач и обикновена полевка. При нападение над Икономическия праг на вредност (ИПВ) се извежда борба с регистрирани инсектициди и родентициди. За житния бегач ИПВ е 5 повредени растения на кв. метър, а за полевката – 1 колония на дка.

Трябва да се изброят плевелите на кв. метър и според вида им да се избере подходящ хербицид. През месеца се появяват основните вредители по растенията. Към хербицидите може да се добавят инсектициди и фунгициди ,за да се проведе интегрирана борба. Площите, на които ще се отглеждат пролетници, трябва да се обработят добре – да се дисковат на 10-12 см или да се култивират на 12-15 см, за да са готови за сеитба. От качествената подготовка на площите зависи поникването на семената и липсата на плевели в началните етапи от развитието им.

Извършва се предсеитбено торене на по-късните пролетни култури. Препоръчително е да се направят анализи на почвата или растенията.

През първите дни на месеца започва сеитбата на слънчогледа, а към третата десетдневка на месеца – и на царевицата за зърно и силаж. При подходящо време се сеят пролетен ечемик, бобово-житни смески, полски грах.

Поникнала царевицаЦаревицата пониква, когато температурата на почвата е над 10-15 градуса. В Южна България сеитбата започва от 10-20 Април, а в Северна България и Добруджа през втората половина на месеца до началото на Май. Не е препоръчително да се сее царевица, фасул, соя, и фъстъци, ако на същото място е отглеждан слънчоглед. Правете правилен сеитбооборот във вашата градина, ако това е възможно и не засявайте всяка година една и съща култура на едно и също място.

 

При царевицата в зависимост от групата и сорта се реколтират следните бройки растения на дка :

направления ранни средно ранни средно късни късни

За зърно без напояване

7500-8000 6500-7000 5500-6000 4000-4500

За зърно с напояване

9500-10000 8500-9000 7000-7500 6000-7000

За силаж без напояване

10000-11000 8000-9000 7000-8000 5000-5500

За силаж с напояване

15000-16000 13000-14000 11000-12000 8000-900

Поникнал слънчогледСлънчогледът трябва да се засява на същото място след период от 5-6 години. За слънчогледа препоръчваме внасяне на хербициди след засяването. Започва разсаждането на тютюна на постоянно място в южна България след 25 април, а в Северна България към края на месеца и началото на Май.

По отношение на рапицата сега започват най-критичните фази от развитието на културата. Задължително трябва да се провеждат наблюдения за поява на насекомни неприятели и при преминаване на прага на вредност да се провеждат мероприятия с подходящи инсектициди.

При подходящи условия трябва да се извърши сеитбата на люцерната. При старата люцерна се следи за появата на люцернов листояд, малък люцернов хоботник, люцернов коренов хоботник. При поява на неприятелите се третира с подходящи препарати.

Май

Агрокалендар за месец май

Основните мероприятия през месец май включват опазване на културите от болести и неприятели.

При житните култури се правят обследвания за поява на брашнеста мана, листни и стъблени ръжди, септориоза, листни въшки, житни мухи, пиявици и най-вече житни дървеници. При достигане на праговете за икономическа вредност се извежда съответната химическа борба.

При царевицата и слънчогледа основните мероприятия включват мерките за опазване от плевели в началния етап на развитие, които включват третиране с хербициди или двукратно окопаване и загърляне. С първото окопаване може да се извърши и азотно подхранване. Посевите трябва да се наблюдават за поява на брашнеста мана и нериятели и при нужда да се третират с подходящи препарати. По-ранните посеви с царевица трябва да се наблюдават за поява на хоботници и при достигане на ППВ да се третират с подходящ инсектицид.

При памука и фъстъците трябва да се изберат подходящите хербициди, които трябва да се внесат:

 • след сеитба, преди поникване на културата;
 • или вегетационно.

При избирането на един от двата начина на използване на хербицидите трябва да се отчете фазата на развитие на културата и фазата на плевела.

При тютюна преди изнасяне на разсада на полето направете поредното пръскане с инсектициди, които действат едновременно на тютюневия трипс и листните въшки със следните инсектициди - Вазтак нов 100 ЕК - 30 мл/дка, Нуреле Д - 70 мл/дка и др. Непосредствено преди разсаждане на тютюна можете да приложите следните почвени хербициди: Гоал 2 Е - 100 мл/дка, Девринол 4 Ф - 400 мл/дка и др.

Употребата на препарати за растителна защита от I-ва категория задължително трябва да е под контрола на агроном по растителна защита.

Юни

Агро календар за месец Юни

Пшеница и ечемик

Трябва да продължат наблюденията за нападение от житна дървеница, листните въшки, класовите акари и развитие на брашнеста мана, септориоза и фузариум.

Третиранията срещу вредната житна дървеница започват при плътност 2 и повече ларви на м2. При семепроизводните посеви при 1-1,5 бр./м2 е необходимо да се изведе химична борба с оглед опазване на кълняемостта. Ларвите от трета възраст смучат сок от плевите, които побеляват.

Срещу ларвите и възрастните на дървеницата се третира с:

 • Дурсбан 4 Е - 175 мл/дка; Децис 2,5 ЕК - 30 мл/дка и други инсектициди от групата на синтетичните пиретроиди.

Пшениченият трипс смуче сок от листата и класовете. Да се третира ако се открият 30 броя ларви в 1 клас в семепроизводните посеви.

Борбата с пшеничен трипс се води с:

 • Вазтак нов 100 ЕК - 12,5 мл/дка, Моспилан 20 СП - 12,5 мл/дка, Децис 2,5 ЕК - 30 мл/дка и др.

Обикновена житна пиявица - при установяване на плътност над прага на икономическа вредност - 30 бр. възрастни на 1 кв.м. или 2 ларви на растение трябва да се изведе борбата с някои от инсектицидите за вредна житна дървеница.

До края на месец юни може да започне жътвата на ечемика. Посевите се обследват за полски мишки, за появата на ленточна болест по растенията. Определя се степента и вида на заплевелеността на посевите.

Овес

Трябва да се следи за нападение от житна пиявица и при нужда да се третира с регистрирани за целта инсектициди.

Слънчоглед

При поява на черни петна във фаза бутонизация се третира с Пънч 40 ЕК - 0,03%.

Срещу склеротийното увяхваме и сиво гниене по питите се използва Пиктор СК 50 мл/дка.

Царевица

През юни трябва да приключи борбата с плевелите – механизирана или чрез използване на вегетационни хербециди. Следи се за появата на царевичния пробивач в посевите. При царевица за зърно ПИВ при фаза на културата 6-8 лист е 10 броя гъсеници на 100 растения, а за семепроизводство 3 броя на 100 растения. При нужда царевичните посеви се трябва да се подхранят допълнително със азотни торове. През периода се прави последното окопаване със загърляне.

Люцерна

Трябва да се извърши пръскане срещу люцерновия листояд, люцерновия хоботник, люцернова нощенка за опазване на новия откос. Това пръскане се прави, ако плътността на неприятелите е 25-30 бр. ларви на 1 кв.м.

Картофи

Основни вредители за периода са картофената мана, кафявите листни петна и колорадския бръмбар. Срещу маната и кафявите листни петна се третира с контакни или със системни фунгициди с лечебно действие:

 • Дитан ДГ - 200 г/дка, Ридомил Голд МЦ 68 ВГ - 200 г/дка, Корсейт - 200 г/дка и др. През този месец започва прибирането на ранните картофи.

При картофите през юни се води основно борба срещу ларвите на колорадския бръмбар от различни възрасти, в зависимост от надморската височина и маната.

При извеждане на борбата с колорадския бръмбар трябва да се ползват два или три препарата с различен механизъм на действие, които да бъдат редувани:

 • първо пръскане с Нуреле Дурсбан 4 Е - 50-60 мл/дка;
 • второ пръскане с Моспилан 20 СП - 6 гр/дка
 • трето пръскане с Децис 2.5 ЕК, Вазтак нов 100 ЕК и други перитроиди.

Юли

Агрокалендар за месец Юли

 1. Навременното прибиране на реколтата от есенниците през този месец е най-важното мероприятие за получаване на добър и качествен добив.

 2. Складовете за съхранение на зърното трябва да се почистят безупречно.

 3. След жътвата трябва да се направи дълбоко изораване на площите и извършване на основно торене. Може да се извърши подметка на стърнищата. Така се запазва малко от влагата в почвата.

 4. Лятото е сезонът на напояването. Най-полезни поливки за царевицата са по време на изметляването, цъфтежа и оплождането.

 5. Люцерната също се полива, но не непосредствено след коситбата.

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА СЪВЕТИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО

Борба с по-важните болести и неприятели

Житна дървеница по житни - следи се плътността и ако ларвите от 3-та възраст са над 1-2 броя на кв.м. се пръска с Актара 25 ВГ, Актелик 50 ЕК, Вазтак нов 100 ЕК и др. регистрирани инсектициди.

Царевичен стъблопробивач - при 7-8 лист ПИВ е 10 гъсеници на 100 растения. Пръска се с Дурсбан 4 ЕК, Нуреле Д, Талстар 10 ЕК и др.

Слънчогледът се обследва за мана и склеротийно увяхване. Срещу мана използвайте Ридомил голд, Санкоцеб 80 ВП.

Август

Aвгуст e месецът през който приключва жътвата на есенниците

 • След прибиране на зърното, сламата трябва да се балира и съхрани.
 • Когато на освободените площи от зърненожитни култури ще се засяват отново есенници, то тогава те трябва веднага да се изорат на дълбочина 16-18 см.
 • След това площите се дискуват на 8-10 см дълбочина.
 • Ако до края на месеца площите се заплевелят, дискуването трябва да се повтори.
 • Когато площите са заплевелени, а напролет ще се сеят окопни култури, се извършва лющене на стърнищата.
 • След 20-25 дни се извършва дълбока оран на 25-30 см.
 • Паленето на стърнища и горенето на растителните остатъци е забранено със закон.

Всеки, който изгаря стърнища и други растителни остатъци, МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОДВЕДЕН ПОД ОТГОВОРНОСТ по Закона за опазване на земеделските земи.

В член 6, ал. 1, т. 2 законът изрично забранява изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци в страната.

Санкциите са в размер:

 • глоба от 120 до 2 000 лева при първо нарушение;
 • при повторно нарушение глобата е от 240 до 4 000 лева

Налагат се с акт от регионалните служби и областните дирекции ва Министерство на земеделието и горите.

По Закона за опазване на околната среда

При констатирано увреждане на околната среда вследствие паленето на стърнища и други растителни остатъци се налагат административни наказания на виновните лица на основание член 32 от закона.

Санкциите са в размер:

 • глоба от 50 до 3550 лева при първо нарушение;
 • при повторно нарушение глобата е от 100 до 7000 лева

Министерството на околната среда и водите възлага на Регионалните инспекции по околната среда и водите контрола по спазване на закона.

Към края на август се сеят рапицата и репкото.

На влажни места и на поливни площи през втората половина на август се сеят люцерна и детелина.

Август е месецът, в който слънчогледът е влязъл във фаза техническа зрялост.

 

Септември

Агрокалендар за месец септември

Земеделските производители трябва да обеззаразят складовете, в които ще съхраняват зърното.

До момента пролетните култури са в добро състояние и това е вследствие на падналите валежи през периода на вегетация. Трябва да продължат мероприятията за прибиране на пролетниците. Приключва прибирането на слънчогледа и започва прибирането на царевицата и цвеклото .Започва прибирането на картофите късно производство.

Препоръчваме навременно прибиране на реколтата и обработка на площите, тъй като те са подходящи предшественици за есенниците.

Продължава подготовката за засяване на площите, които са предназначени за есенници. При подходяща влажност на почвата през първата десетдневка се извършва “подметка” на стърнищата с дискова брана. Това е особено важно мероприятие, когато е предвидено повторно засяване на зимна житна култура.

Трябва да се знае, че е забранено паленето на растителни остатъци на полето.

За унищожаване на многогодишните плевели – балур от коренища, паламида, поветица и др., преди основната обработка трябва да се направи третиране с тоталните хербициди на база глифозат (Раундъп, Глифоган 480 СЛ, Глифозат 360-И, НАСА 360 СЛ) в доза 400-1200 мл/дка. Изораването на третираните площи трябва да стане след две-три седмици, за да може системният тотален хербицид да се проникне до кореновата система на плевелите.

При подходяща влажност през втората половина на месеца може да започне дълбоката оран на площи, определени за пролетни култури в сеитбообръщението. Препоръчваме да се извършва с обръщателен плуг на дълбочина 25-35 см., в зависимост от дълбочината на орния слой. Площите, предвидени за есенници трябва веднага да се култивират, а за пролетниците се оставят да зимуват като черна угар.

Подготвя се почвата за сеитба на рапица, грахови смески, ечемик и пшеница. Прибират се слънчогледът, царевицата, люцерната.

Оптималните срокове за извършване на сеитба са:

 • Зимна маслодайна рапица - 01 до 15 Септември;
 • Зимен ечемик  - края на Септември до средата на Октомври;
 • Пшеница - края на Септември до края на Октомври.

За получаването на високи добиви и качествена продукция е необходимо спазването на редица мероприятия при подготовката на есенната сеитба:

 • Спазване на правилен сеитбооборот. Да се избягва монокултурното отглеждане с цел ограничаване натрупването на зараза от почвени патогени и почвообитаващи неприятели / кореново гниене, житен бегач, пшеничен трипс и др./
 • Навременно прибиране на растителните остатъци.
 • Унищожаване на плевелната растителност (особено на коренищните и кореновоиздънковите чрез подходяща обработка на почвата или чрез използването на тотални листни хербициди).
 • Дълбоката оран да се извърши в оптималните срокове и качество.
 • Да се внесат заедно с дълбоката оран на почвата фосфорните и калиеви торове. Да се обърне внимание на запасеността на почвата с отделните елементи и планирания добив от съответната култура.
 • Избор на подходящ сорт.
 • Важен момент за сеитбата е подбора на семената - добре почистени, окачествени.
 • Обеззаразяване на семената с фунгицид.
 • Спазване на оптималните срокове, сеитбени норми и дълбочина на сеитба.

 

Октомври

Агрокалендар за месец октомври

По-важни мероприятия през месец октомври:

 • продължава жътвата на ориза;
 • продължава прибирането на царевицата за зърно;
 • продължава ваденето на кръмното и захарно цвекло;
 • продължава прибирането на памука и други пролетни култури; продължава и сеитбата на житни във високите райони.
 • от началото на месеца започва сеитбата на житни и в равнинната част на страната - спазва се следната последователност: ръж, ечемик, пшеница, тритикале;
 • при силна заплевеленост на площите се извършва есенно внасяне на хербициди за борба с плевелната растителност.

През последните години се забелязва постоянно нарастване на площите заплевелени с житни и устойчиви на 2,4 Д плевели, като основните причини за това са липса на сеитбообръщение и неподходящите почвени обработки.

Системно непровеждане на борба с плевелите или прилагане на неподходящи хербициди. Борбата с житните плевели трябва да се проведе през есента, защото при есенното внасяне на противожитни хербициди при есенниците посевът се освобождава по-ефикасно и рано от конкуренцията на плевелите.

За да има оптимален ефект от противожитните хербициди трябва да се спазват следните условия:

 • равномерна сеитба на 5-6 см дълбочина и задължително валиране за създаване на стабилно семенно легло;
 • есенно прилагане на противожитните хербициди;
 • третиране в ранни фази от развитието на плевелите - до фаза начало на братене.

Преди третиране на посевите трябва да се регулира пръскачката. По време на третирането, пръскачките трябва да бъдат в пълна изправност. Трябва да се внимава да не се застъпват ивици при третирането и да се работи в тихо време.

Подготовка за есенната сеитба:

 • прави се избор на площите с цел - осигуряване на подходящо сеитбообращение, намаляване риска от нападение от базично и кореново гниене, черна пшенична муха, пшеничен трипс;
 • прави се качествена обработка на почвата, която трябва да бъде съобразена с видовия състав и плътността на преобладаващите плевели и с предшественика;
 • спазване на оптималните срокове за сеитба;
 • извършване на балансирано торене;
 • използване на семена, чисти от фузариоза, твърда и праховита главня за пшеницата и праховита главня и ленточна болест за ечемика, без повреди от вредна житна дървеница или пшеничен трипс.

Препарати за обеззаразяване на семената за есенната сеитба.

 

Твърда и праховита главня по пшеницата

Препарат Доза на 100 кг семе
Винсит Ф 100 мл / до 4 литра вода – масов посев ;
150 мл / до 4 л вода – семепроизводствен посев
Витавакс 200 ФФ 300 мл / до 4 л вода
Дивидент 030 ФС 150 мл / до 4 л вода
Раксил 25 ФС 120 мл / до 4 л вода
Реал 200 ФС 25 мл / до 4 л вода
Суми 8 100 мл / до 4 л вода

 

 

Праховита главня и ленточна болест по ечемика

Препарат Доза на 100 кг семе
Дивидент стар 150 мл / до 4 л вода
Винсит ФС 150 мл / до 4 л вода
Раксил 150 мл / до 4 л вода
Суми 8 голд 150 мл / до 4 л вода

 

За да се постигане качествено обеззаразяване на семената, то трябва да се извършва само със специализирана техника, като се съблюдава точната дозировка и разпределението на разтвора върху определеното количество семена.

Обикновена полевка

Необходимо е да се направи обследване за оценка състоянието на плътността, в площите освободени от пролетни култури, както и в люцерновите, намиращи се в близост до новите посеви. Препоръчително е да се извърши оран на свободните през есента площи, за намаляване на плътността. След поникване на посевите да се правят ежеседмични наблюдения. Началото на химическата борба с полевката започва при отчитане на 2 колонии на дка с препаратите:

 • Клерат - готова примамка в доза 5-7 г на обитаем ход;
 • Сторм - готова примамка в доза 2-3 блокчета от 4 г, или 1 блокче от 16 г на обитаем ход;

Житен бегач

Наблюденията започват от самосевките, където неприятеля най-рано се появява. Като се има предвид, че на площите с многогодишно отглеждане на житни култури, може да се очаква поява във висока плътност, в тези райони е за предпочитане по-късната сеитба и предсеитбено третиране на семената с някои от регистрираните продукти за растителна защита.

Там където е необходимо трябва да се направят и бразди за отвеждане на водите от зимните валежи на ниските места. На освободените площи от полски и зеленчукови култури се извършва дълбока оран.

Ноември

Агрокалендар за месец ноември

През ноември при зимните житни култури в зависимост от сеитбените дати се наблюдават различни фази. Засетите в агротехническите срокове есенници ще встъпят масово във фаза "братене" през третата десетдневка. При пшеницата и ечемика засети през първата половина на ноември към края на месеца ще се наблюдава фаза поникване и начално листо образуване 1-3 лист. На повторките от пшеница и ечемик или при монокултурното им отглеждане има опасност от поява и поражения от житния бегач. Ако се установят 5 повредени растения на 1 кв. м. е необходимо да се проведе пръскане на площите във фаза 1-ви- 5-ти лист с Вазтак нов 100 ЕК - 30 мл. на дка. При нападение от обикновена полевка при две активни колонии на декар да се предприеме борба чрез залагане на отровни примамки. Отровните пелети от избрания родентицид се внасят във входовете на колониите. Площното третиране е забранено. се залагат примамки. Този неприятел е особено активен при топла есен и нанася значителни щети на посевите.

При констатиране на висока плътност на житни мухи, посевите трябва да се пръскат с подходящ инсектицид, като при избора му трябва да се съобрази да има активност при по-ниските температури.

Обработката на почвата за зимни култури

Площите за засяване с тревни смески трябва да бъдат грижливо подготвени, чисти от плевели, поради дребните семена и по-бавното им покълване. Подготовката на почвата зависи от предшественика и срока на сеитба. Извършва се оран и непосредствено след нея брануване. Последното култивиране се извършва 1 седмица преди сеитбата, за да може почвата добре да улегне. При не поливни условия тревните смески се засяват през пролетта, за да се използва влагата от зимните и пролетни валежи, което спомага за дружно поникване и развитие на тревните смески и добро вкореняване до настъпване на засушаването. Необходимо условие за успешно създаване на посева е семената попаднат на подходяща дълбочина от 0,5 до 1 см. Времето и начина на сеитба се определят като се вземат предвид биологичните особености на видовете, климатичните условия, и др.

Сеитбата е редова на 10-12 см., валира се. За доброто развитие на смеските е необходимо да се тори като най-голям ефект се постига от торене с оборски тор, който съдържа всички важни за растенията хранителни вещества.

 

Декември

Агрокалендар за месец декември

В зависимост от климатичните условия през месец декември може да се извършва дълбока оран - за подготовка на площите за сеитба на пролетни култури - царевица, слънчоглед, пролетен ечемик и др.

Основната оран оказва важно и многофакторно значение в борбата срещу плевелите. При основната обработка на почвата, след прибиране на ранните култури, съществуват големи възможности за очистване на почвата от плевели.Обработката трябва да е съобразена с биологичните особености на плевелите,с които е заплевелена площта, с атмосферните условия на годината.

При равни други условия ефектът от обработката е в зависимост от дълбочината и срока на провеждане на оранта. Колкото по-дълбоко се извършва оранта, толкова по голямо е нейното въздействие върху плевелите. Освен това част от семената на плевелите загубват кълняемостта си, когато престоят дълбоко в почвата няколко години.

Срокът, в който трябва да се извърши една основна оран, също оказва значително влияние върху степента на заплевеляване. Късната есенна оран и особено пролетната има редица агротехнически недостатъци. В рано изораните площи има достатъчно влага през есента поникват средно 2 до 3 пъти повече плевели, отколкото в късно изораните. Това дава възможност с допълнителни обработки да се унищожат повече плевелни растения, поради което посевите на пролетните култури в рано изолираните площи са по-слабо заплевелени.

Отлагането на основната оран за края на есента, особено при дъждовно лято, води до увеличаване на коренищните и кореновоиздънкови плевели. Пролетната оран благоприятства за разпространението на всички биологични групи многогодишни плевели.

За борба срещу коренищните плевели при сухо лято трябва да се използва методът на изсушаване. Най-добри резултати се получават при изораване на площите непосредствено след жътвата на дълбочина 10-15 см и след около един месец - на 20-25см. Такава двойна обработка се извършва при дъждовно лято и в случаи, когато след жътвата в почвата има благоприятна влага.

При такива условия след изораване на стърнищата от коренищата се развиват нови издънки, които преди да са достигнали височина 10-15 см (във фаза "поници"), се заорават по възможност по-дълбоко. При влажно лято за изтощаване на коренищата може да се наложи трикратна обработка на почвата. Във всички случаи извънредно важно е обработките да се провеждат своевременно преди да започне натрупването на резервни хранителни вещества в подземните органи на вегетативно размножаване. Появилите се издънки след ранната дълбока оран, могат да бъдат унищожени и чрез третиране с подходящи хербициди.

Допълнителните обработки след ранната оран се извършват не само при наличие на многогодишни плевели, но и когато рано изолираните през есента площи са силно заплевелени и с едногодишни плевели. Унищожаването на тези плевели през есента е наложително, за да се улесни пролетната предсеитбена обработка на почвата за ранните пролетни култури. Унищожаването на плевелите през есента в повечето случаи дава възможност през пролетта да се извърши само разрохкване на почвата без обръщане на пласта. Обръщането на орния слой има редица недостатъци - загуба на влага, изваждане на повърхността на нови плевелни семена и на почва с по-лоши физични свойства и други.

През месец декември се извършва и ремонтът и подготовката на машините в земеделието.