Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Цветарство

Януари

Народната мъдрост учи, че ако има бури и гръмотевици през януари, трябва да очакваме големи застудявания.

Не е рано да започнем с планирането на градинските работи. Най-добре е още сега да си поръчаме или да си купим семена. Така можем да си направим проби и да се уверим, че семената ще покълнат.

В градината е важно да проверяваме редовно дали изолиращите студа найлони са стабилно завързани и дали не се е натрупал сняг по дърветата, храстите и кипарисите. Ако се е събрал сняг, има опасност да натежи и да пречупи растенията и клоните. Ако не е замръзнала земята, важно е да поливаме, но по-малко. Кипарисите и чимширите имат нужда от вода. Ако времето е меко има възможност малко да затрупаме коренчетата с пръст или добавим угнил оборски тор около коренчетата.

На пръв поглед излиза като че нищо не се случва в градината през януари. Но това не е точно така. И през зимата цъфтят цветя. Така например черният кукуряк (Helleborus niger) обича зимата и цъфти до март. Зимния жасмин (Jasminum nudiflorum или Jasminum sieboldianum) и хамамелиса (Hamamelis) също.

Черен кукуряк (Helleborus niger)Зимен жасмин (Jasminum nudiflorum)хамамелис (Hamamelis)

Двегодишните и многогодишните растения, които презимуват в килера или на стълбите имат нужда също от наглеждане, дали не е започнало загниване. Опасността идва от изсъхналите или изпадналите листенца и клончета. Най- добре е да ги отстраните веднага. Освен това не забравяйте да поливате, но оскъдно, колкото да не се спече почвата. Саксийните растения също имат нужда от вода.

Ако имаме необходимост от повече цветове, можем да се концентрираме върху стайните растения. От коледните звезди вероятно не е останало много. Проблема е, че те са отгледани по бързата процедура в оранжерии с прекалено наторяване - представете си го като изкуствено хранене. Те не понасят студ и течение и малко да оставите прозореца отворен листата им почерняват и се нагърчват. И като ги вземем в къщи, започват да падат листата и да линеят. Не е възможно да ги задържите. Освен ако отскочите до Мексико и си донесете едно естествено здраво растение.

Шлумбергерата е много по лесна за гледане, ако се справите добре ще ви радва години наред с прекрасни розови, червени или бели цветове. Малко вода, много светлина.

Райграс

Ако снега върху моравата се е вледенил, внимателно го разрохкваме за да могат тревичките да дишат. Върху замръзналата, мократа или заснежената трева може да се ходи. Но ако времето е сухо, по-добре е да заобиколим тревата.

 

Февруари

Градински календар за февруари

Ако времето е сухо през средата на февруари скоро ще се затопли.

Ако искате да имате още в началото на лятото цветя, сега е момента да засеете в саксии семенцата, които сте си приготвили. Оставете ги на светло, проветриво място, което не мръзне, но не е и много топло.

Ceanothus americanus Buddleja davidii

Летния и калифорнийския люляк ги срежете до корен. Но не пипайте форзицията. Тя се срязва едва след цъфтежа.

През февруари ние си мислим често за идващата пролет. За идващата пролет си мислят и търговците в градинските магазини, които ни продават лалета и зюмбюли в кошнички. Но освен пролетните теменужки и примели, не ви съветваме да си пазарувате от там. Тези предвестници на пролетта в кошничките са много чувствителни към студа. Примелите и теменужките можете да засадите навън, но ако стане студено отново има опасност, нищо да не остане. За това си пригответе найлони или други материали да завивате цветята, в случай, че температурите паднат много.

Растения, които имат нужда от време, за да покълнат, можете още сега да засадите в саксии на стълбите или в оранжерия. От семената можете сега да си отгледате и мушкато и импатиенца.

Даже и далиите можем да си отгледаме от семена. През лятото те образуват грудка и цъфтят всеотдайно още през първата си година.

Някои от храстите могат да бъдат срязани, лъжливия жасмин, например. Но не бързайте с форзицията, преди да е прецъфтяла. Всичко което е сухо и мъртво, трябва да се почисти. А ако вече излизат филизи, то най добре е ги откъснете и или смачкате в основата им.

Много е важно да проверявате покритите рози и други храстчета и дървета. Ако се случат хубави дни, отворете найлоните и оставете да се проветрят. Особено важно е за розите, защото ако оставим влагата в найлона има голяма опасност да се разболеят през лятото от мана или други гъбични проблеми.

За райграса е най важно да отстраните опадалите листа, ако все още сте ги оставили на тревата. Така предотвратявате гниенето и с това премахвате гъбичките и паразитите, които идват с тях.

Не забравяйте и вечно зелените растения. Те имат нужда от добро поливане в случай, че не вали и няма замръзвания. Ако слънцето е много силно, по-добре е да намерите начин да ги засенчите, за да не изгорят младите листенца.

Март

През март започва бавно да се стопля. Дните стават приветливи, почвата се затопля. Предвестниците на пролетта се подават над повърхността на земята. С това ни става ясно - време е. Необходимо е да започнем работата в градината.

Първото ни задължение е да изчистим лехите и да ги оплевим. В момента тревичките за плевене са още малки и става лесно и бързо. Почвата трябва да бъде разрохквана и най-добре е да добавим малко нов компост. Това помага на растежа и оптимално захранва новите растения.

И моравата не чака. Още сега можем да започнем с торене, но косенето не е необходимо веднага, то трябва да почака. Професионална намеса е преди торене да вертикулираме и да отстраним мъхa. Най-съществено е обаче да се погрижим всичките листа, мъх и изсъхнала трева да бъдат изчистени.

Време е да отвием розите и храстите от найлоните и да ги почистим от сухи и жълти клончета и листа. Има нужда от торене и разрохкване на почвата около коренчето, за да може и то да диша. Ако сте ентусиасти, в края на месеца си засейте и кученцата или астер в градината.

Ако имате желание да си засадите домати и чушки или други зеленчуци в градината, сега е момента засеете семенцата в саксии до прозореца. Така можете да използвате почвата по интензивно и през лятото да се радвате на свежия вкус на узрелите под слънцето домати. Като се стопли през април-май, вашия разсад за градината ще е готов. А защо да не си направите експеримент и да опитате със семена, които сами сте си събрали. Също можете да не опитате и със слънчогледови семена и тагетас, катерлива кобея (Cobaea scandens), тунбергия (Thunbergia alata).

тунбергия катерлива кобея

тунбергияКатерлива кобея

 

 

 

 

 

 

 

 

Време е да събудим саксийните растения, които сме прибрали в зимната градина, (разбирай мазето или на стълбите). Проверете дали нямат вредители по листата или в почвата. Ако откриете листни въшки, действайте веднага - механично ги почистете или ги пръскайте със смес от вода, 1 лъжичка спирт и 1 лъжичка течен сапун. Oтстранете всичко, което е изсъхнало или пожълтяло. Препоръчително е да започнем торенето, но внимание! Никога не слагайте цяла доза тор във водата. Вземете една трета от препоръчаната доза и повторете едва след 2-3 седмици. Сега растенията започват да изкарват филизи и да растат, така че това им е от помощ.

Април

Общи мероприятия в градината

 • Добре е да плевите редовно, но внимателно, за да не измъкнете растенията, които също са поникнали.
 • При продължителна суша и ако не е много студено, поливайте редовно.
 • Зюмбюлите и лалетата с тежки цветове имат нужда укрепване. Вържете ги на колче, за да предотвратите навеждането от вятъра или пречупването на стъбълцето.
 • Младите дръвчета, щамброзите и храстчета с по високо стъбло също имат нужда от по-стабилна опора. Вържете ги на здраво колче и проверявайте редовно да останат завързани.
 • Като прецъфтяват зюмбюлите и лалетата и всички цветя с луковици, откъснете цветовете за да предотвратите процеса на образуване на семена. Той отнема енергията на луковицата и ако оставите прецъфтелите цветове, има опасност идната година да не цъфтят изобщо или да цъфтят бедно.
 • Контролирайте грудките на далиите от миналата година, изхвърлете мухлясалите и ги пригответе за засаждане.
 • Цветната леха се нуждае от органичен оборски или растителен тор или течен тор.

Цветя

 • КарамфилАприл е много благоприятен, почвата започва да се затопля бавно.
 • Грудките и луковиците на цветята, които цъфтят през лятото, крем, далии, ирис, гладиоли се засаждат в градините.
 • Засяват се семената.

 

Саксии

 • Презимувалите в килера саксийни растения се изнасят навън. Най добре е в дъждовни или облачни дни. Не бързайте да ги сложите на слънце, колкото и да е приятно, защото има опасност несвикналите на слънце листенца да изгорят.
 • Застудяванията и вятърът не влияят добре. Ако държите по-рано да изнесете саксиите, то през нощта ги завивайте с найлон.
 • Проверете дали саксията не е станала тясна и пресадете при необходимост.
 • Изрежете изсъхналите клончета, добавете необходимия тор за саксийни растения.
 • Същото важи и за лимонените и другите дръвчета в саксии. Те виреят при температури не по ниски от 10 градуса.
 • Необходимо е да ги изнесете за да заякнат, но ако се застуди много по-добре е да ги приберете на топло. Ако температурата е под нулата, могат да издържат за кратко време, но само тези които вече са били няколко лета на слънце. Преди да ги изнесете, обаче, проверете дали не им е нужна по-голяма саксия.

Рози

 • В случай че не сте успели през есента да си насадите розите, можете да наваксате сега. Розите ще цъфтят също така пълноценно.
 • Ако все още не сте срязали розите е крайно време веднага да го направите. Храстовите рози срежете до 45 см височина.
 • Щамброзите се срязват над белега от облагородяването. Клончетата можете да оставите с максимална далжина 40 см. Срязвайте ги директно над пъпката, от която излизат листенцата.
 • При катерещите се рози не срязвайте главните разклонения, страничните трябва да срежете до 5-тата пъпка, от която излизат листенцата. Ако искате да ги подмладите, срежете напълно едно от главните разклонения.
 • Откъснете малките тънки израстъци с много трънчета.
 • Торете със специален тор за рози до края на май.

РайграсРайграс

 • Отстранете поникналите диви треви и засейте семена на райграс.
 • Контролирайте за места със заболявания.
 • Ако държите на бърз резултат, изрежете некрасивите места и ги заместете с готови тревни килимчета.
 • Мъха се отстранява чрез пръскане с железен сулфат.
 • От тук нататък можем редовно да косим.
 • Един път в месеца райграса се тори.
 • Ако се задържа вода на отделни места и остават мокри петна, набодете с вила и я движете леко напред назад. Така водата се оттича надолу.

Стайни растения

 • Слагайте веднъж седмично във водата за поливане малко течен тор за стайни растения.
 • Мушкатото и фуксията изнесете на вън да заякнат, но внимавайте да не измръзнат през нощта.
 • Едно и двугодишните растения
 • Сигурно вече са засети в оранжериите или зимните градини. Но ако не са, има още възможност. При пресаждане внимавайте да не нараните коренчето. Разклатете с една пръчица първо по ръба на всяка кофичка.
 • Декоративен мак засейте в пластмасови чашки. Не забравяйте дупчици за изтичането на водата на дъното.

Едно и двугодишните растенияфуксия

Сигурно вече са засети в оранжериите или зимните градини. Но ако не са, има още възможност. При пресаждане внимавайте да не нараните коренчето. Разклатете с една пръчцица първо по ръба на всяка кофичка.

Декоративен мак засейте в пластмасови чашки. Не забравяйте дупчици за изтичането на водата на дъното.

Май

Градински календар Май

Страхотен месец в градините. Навсякъде избуява нов живот и разцъфтяват цветята. Но внимавайте като садите едногодишните цветя и изнасяте саксиите на вън. Възможно е около 12-то, 15-то число на месеца пак да застуди. Дългогодишни наблюдения на времето показват, че към средата на май е възможно за кратко да застуди. Заради това ви съветваме да пазите по чувствителните растения от предполагаемото застудяване.

Общи работи в градината

 • Това е идеалния момент да се справите с плевелите и мъховете, които са се разпространили между плочките по пътечките и т.н.
 • Вържете още младите дръвчета, щамбовете рози и другите храстчета на стъбълца на здрав кол и проверявайте редовно дали държи връзката.
 • Тъй като още не са се раззеленили напълно, имаме възможност без препятствия и проблеми да подкрепим по този начин и високите храсти (хортензии, рози, клематис) с такава опора. Сега е момента да създадем ред в растежа на разклоненията.

 • Прецъфтелите цветове на люляка и рододендроните трябва редовно да ги изрязвате с градинарска ножица.
 • Редовно и често (седмично или още по-често) правете проверки дали голите охлюви са излезли. Младите меки листенца са голям деликатес особено за голите охлюви и те могат за една нощ да унищожат една хортензия или функия.
 • Тореното на растенията е от голямо значение.
 • Живият плет също се нуждае от торене, даже в по-големи дози, защото храстите в плета растат в конкуренция един до друг.

Растения

От средата на май можем да засаждаме навън купените или в парника отгледани едногодишни цветя като Газания (Gazania), Салвия (Salvie), Кученца (Antirrhinum). Преди да ги разсадите, потопете първо кофичките в кофа с вода, да се напои коренчето. Но внимавайте да не садите в мокра почва.

Ако сте пропуснали да насадите през есента рози, хортензии и т.н., сега е момента да си наваксате. Те ще ви радват с цветове още това лято.

Май е месеца за засаждане на луковици и грудки на летните цветя - гладиоли, бегонии, далии, кана. Те са идеално допълнение между розите и другите многогодишни цветя. Ние ви препоръчваме и малко известните анемония, фрезии, гарвански лук (оrnithogalum umbellatum). Грижете се за многообразие и творчески идеи.

Ако имате семената на едногодишни цветя, можете да ги засеете сега. Става дума за различните видове мак, теменужки, карамфили, димитровчета (астер), турта (тагетес), невен, паричка, лобелия, циганче (inpatiens), камбанки  (campanula).

Идеално допълнение са и по-високите слънчогледи, малва (malvа).

Май е и месеца за засаждане на цветя, като незабравка, брадат карамфил, камбанка (кампанула).

Саксии

След средата на май, можем да изнесем спокойно всички саксии, кутии, висящи кошници и т.н. и да ги запълним с цветя.

Летните цветя - гладиоли, бегонии, далии, кана се развиват много добре и в саксии. Луковиците и грудките засаждаме по-гъсто една до друга на етажен принцип. Първо поставяме най-късно цъфтящите, а най-отгоре, най-ранно цъфтящите.

Една комбинация от едногодишни цветя с летните цветя - гладиоли, бегонии, далии, ни обещава едно обилно море от цветя през лятото.

След средата на май изнасяме и презимувалите ангелски тромпети (brugmansia), палмите (Yucca), зокум, агаве.

Розите

Как да подрежем розите. През май е последния ни шанс.

 • Розовите храстчетата подрязваме до височина 45 см.
 • Щамброзите подрязваме над белега от облагородяването. Максималната дължина на клончетата е 40 см директно над новата пъпка на разклонението.
 • Ако искате да подмладите пълзящите рози, срежете напълно едно от главните разклонения.
 • Откъснете малките тънки израстъци с много бодлички.

Райграс

ВертикулаторАко по цялата площ намерите мъх, най-добре е да вертикулирате първо и после да засеете с подходящи семена са сенчеста ливада. Възможно е със специален уред, който вертикално насича ливадата. Препоръчва се през пролетта, защото бързо се регенерира.

Вертикутирането е и много добра възможност да отстраните стари и отмрели треви. Но внимавайте да не работите на мокра ливада. Това причинява обратен ефект.

След вертикутиране и разпръскването на новите семена, минете с валяк да се притъпка добре.

Ако земята е мокра, можете по-добре да очертаете кантовете на ливадата.

Стайни растения

 • Със затоплянето на температурите, стайните растения имат нужда от повече вода.
 • След като прецъфтят някои от стайните растения имат период на почивка. Те нямат нужда от много вода. Амарилиса например обаче тряба да поливаме и след растежа редовно, но внимавайте да не изгние луковицата.
 • Стайната азалия след цъфтежа подрязваме до средата й и я поставяме на слънчево място в градината или на терасата.
 • В началото на пролетта суколентите/дебелец започват период на почивка. Поливайте толкова вода, че почвата да е суха и рохкава, но да не се спече.
 • Всички растения, които са предварително засети в оранжериите, изнасяме навън от средата на май.

Грижи и подрязване

 • Декоративните храсти подрязваме най-добре веднага след цъфтежа. Ако сте ги пресадили, изчакайте 3 години преди да ги подрежете.
 • Подрязвайте най-добре през мрачните облачни дни.
 • Сухите клончета на хортензиите трябва да се отстранят.
 • Дървета, които не цъфтят много като брезичките подррежете през май.
 • Ако искате да си направите чимшир в различни форми, можете да започнете сега.
 • Прецъфтелите храсти на genista подрежете до дървесната част.
 • Изчакайте със срязването на живия плет. Оставете първо новите клончета да се развият.

Юни

Календар на градинаря за Юни

Юни - това е първият летен месец. Градината и балкона са все още в свежия зелен цвят на пролетта, а и от ден на ден стават все по-пъстри. В градината има доста работа, но е и време да се оттеглим на някое уютно местенце и да се радваме на новите аромати и цветове под приятните слънчеви лъчи.

Общи градински работи

За да стимулираме образуването на новите филизи, трябва да отстраняваме навреме прецъфтелите цветя и шушулките. Например при рододендроните.

Контролирайте градината за излезли голи охлюви.

Важно е да торим растенията, храстите и плетовете. Особено ако държите да си осигурите преграда от живи растения, те се нуждаят от двойна доза тор, защото са на гъсто и си пречат да растат.

Изчакайте листата на лалетата и зюмбюлите, а и на всички цъфтящи през пролетта луковични цветя да изсъхнат напълно, преди да ги изкопаете от почвата. Оставете извадените луковици да изсъхнат на сухо защитено от природните влияния място, почистете почвата от тях и ги съхранявайте на тъмно и сухо. Видове като горски зюмбюл, минзухари и нарциси не се вадят от земята, те виреят като горски цветя. Листата им почистете едва когато сами се отделят от коренчето.

Устойчивите плевели можете да премахнете с помощта на пестицид срещу плевели. Има видове от тях, при които само като напръскате листата на растението и го унищожавате в корен. По-добре е да не го прилагате. Но ако няма друга възможност, покрийте декоративните растения с найлон и внимавайте да пръскате само по плевелите, защото можете да навредите или да премахнете и цветята с този препарат.

Растения

Купените в саксия растения можете да пресадите по всяко време в градината. Преди да ги извадите, потопете ги в кофа с вода, за да се напои корена, но не ги садете в мокра почва.

Макар, че времето доста напредна, все още има шанс за засяване на грудките и луковиците на цъфтящите през лятото цветя. Началото на юни е последен срок ако искате тази година да се радвате на гладиоли, кремове, бегонии и т.н. Садете луковиците директно в двора. Разнообразявайте с макови сортове, календула, димитровче, карамфили, но не забравяйте и по-високите слънчогледи, козмеа, рудбекия, а също и подправки като копър и анасон. Те са допълнителна украса за цветната леха.

Подходящо време е и за садене на незабравки, кученца, календула. Тях можете да си купите и от градинарския магазин, но ако хвърлите семената сега, ще ги намерите със сигурност и идната година в градината.

Поливайте, ако времето се задържи слънчево. Оставете дълго и добре водата да потече в цветната леха. По-добре е един ден в седмицата няколко часа, отколкото всеки ден по няколко минути.

Саксии

Ангелските тромпети, бругманзия, според това къде е презимувала, може да цъфти още през юни. Най-добре я присадете във възможно най-голяма саксия. Колкото повече място има корена, толкова по големи ще стават цветовете. Добавете малко глина или използвайте специална пръст, която не е много водопропусклива.

При топло време не забравяйте да поливате ежедневно саксийните растения. Прибавяйте веднъж в седмицата течен тор във водата, а ако е тор на гранули или на прах, наръсете пръста в саксията.

В началото на юни е време да окачим висящите саксии или да ги допълним с нови летни растения. Помислете си колко ще е интересно, ако заложите на необичайни комбинации, като бръшлян, висящи бегонии, японски рози или трендафил. Като пълните висящите саксии с пръст, прибавете и допълнително тор за саксийни растения. Тъй като те висят, изпаряването на водата от висящите саксии е много по-силно от нормалните саксии, не забравяйте да поливате ежедневно, а ако е много горещо - сутрин и вечер.

Изобщо торенето е много важно, защото растенията се развиват много бързо и са им необходими допълнителни хранителни вещества.

Съветник на любителите на рози

Сега розите цъфтят с пълна сила. Проверявайте всеки ден за лисни въшки и болести. И ако откриете съвсем малки признаци, вземете веднага мерки.

Откъсвайте редовно прецъфтелите цветове.

Райграс

Ако до момента не сте имали време да се занимавате с райграса, започнете сега. Премахнете местата с диви треви и посадете семена наново на тези места. Проверявайте да не се появяват болести.Най-бързо и лесно е ако се изреже засегнатото място и се замести с готово чимче. Срещу големите петна с мъх можете да си помогнете с железен сулфат. Ако навсякъде вирее мъх, това е, защото пада много сянка върху повърхността и тревата е затъпкана. Засейте семена за сенчеста ливада. Варианта с вертикутирането е подходящ за големи площи, а и уреда е скъп. Метода е полезен, за да се изскубнат старите или болните треви. Не бива да се провежда на мокра почва - има опасност от обратен ефект. Има специални обувки с шипове на подметките и ако се разхождате с тях от време на време по ливадата, резултата се забелязва бързо, а се спасява и бюджета.

 • Ако сте разхвърляли семената по ливадата, поотъпкайте всичко с валяка са райграс.
 • Сега имате възможност да изрежете края на райграса. Най-лесно става при мокра почва.
 • Райграсът се коси редовно. За добър резултат, употребявайте всяка седмица тор за райграс.
 • Където се задържа вода, погрижете се за дренаж. Целта е да се придвижи водата към долните пластове.
 • Ако времето е слънчево, поливайте редовно, но най-добре през сутрешните часове.

Кивитата можем да присаждаме от средата на май до края на юни. Към едно мъжко растение прибавете 5-6 женски. След като са се опрашили, подрязваме мъжкото. В края на юни подрежете връхчетата за да се развият странични филизи. Тези които са двегодишни, можем да ги вържем на една опора с форма на решетка и да оставим клонките да растат настрани. От страничните филизи израстват нови. Тях трябва да подрежем над 5-то листо. Плодоносните клончета подрязваме след 7-то листо над плодчето. Този процес се повтаря през цялото лято.

Юли - Август

Градински календар за юли и август

През летните месеци градината е един нестихващ празник на цветовете и уханията. Радвайте се на вашия балкон или тераса, направете от градината втора всекидневна, където можете да посрещате утрото и да се наслаждавате на залязващото слънце. А ако се появят няколко неблагоприятни дни, можете да свършите някоя друга полезна работа в градината, с която да се подготвите за идващата есен и с това си осигурявате една примамваща градина следващия сезон.

Общи градински работи

Не оставяйте почвата в градината да изсъхне. Редовното поливане и загърляне са предпоставка за бърз растеж и силен цъфтеж. Но по-добре поливайте само сутрин рано или късно през следобеда. Ако полеете на обяд, водните капки събират лъчи на слънцето и се превръщат в малки лупи, които горят листенцата. От друга страна, водата бързо се изпарява в горещината на обед. Освен това, ако поливате сутрин предотвратявате риска от мана и изсъхване на клематиса. Не разчитайте на няколко минути поливане - водата се хлъзга по повърхността на растението и не стига до корена. Най-добре е 2-3 пъти в седмицата да поливате с маркуча по-дълго време.

Плевете редовно

Прецъфтелите цветове откъснете колкото може по-скоро. Така се увеличава шанса за втори цъфтеж.

Същото се отнася и за розите, още преди да са се образували шипките, изрежете цветовете. За да си възстановят бързо силите, торете розите с тор за рози. Щом като цветовете прецъфтят, можете да подрежете клончето. Мястото на срязване определяте като броите от разклонението до петото листо.

Укрепването на растящите растения помага да запазят форма и да не се пречупят при неочакван валеж или силен вятър. Даже и високите гладиоли, далии и риванолови цветя (cana) можем да вържем на опора.

Покрийте корена на рододендрона и на азалията с пласт дървени стърготини, за да се задържи влагата под повърхността.

Ако не сте доволни от цветовете на растенията, по-добре ги маркирайте с едно телче преди да са прецъфтели. След прецъфтяването ще е по трудно, ако искате да разместите коренчетата на есен и ще ви е по-лесно да си спомните.

Растения

Семената на мака, делфиниума и т.н. вече ще са узрели, така че можете да ги съберете, изсушите и запазите за догодина или направо ги разпръснете в градината. Така идната година отново ще цъфти в градината ви.

Растенията в контейнери (тези, които се продават в градинския), можете да пресаждате през цялата година. Преди да ги поставите в приготвеното място поставете ги в кофа с вода докато поемат обилно. Не ги слагайте в мокра почва.

Саксии

Имате ли екзотична градина в къщи? Цветята виреят много добре през лятото в саксии, а зимно време прекарват в зимните градини или на вътрешните стълби и ли в салона, ако има прозорци. Маслиново дръвче, смокиня, мандариновото дръвче, лимон или финиковата палма, та даже и банановото дърво, можете да гледате в саксии. Поливайте ги ежедневно с вода, а ако много се затопли и сутрин и вечер. Едно изключение са суколените, алое, агаве, дебелеца, юка-палма, хамаеропс (Chamaerops humilis), те не се сърдят, ако ги оставите на сухо един-два дни.

Не забравяйте и да добавяте течен тор във водата или да поръсите прахообразния /гранулиран/ тор по повърхността на почвата. Специално едногодишните растения имат нужда от допълнителни хранителни вещества. Не пропускайте и висящите саксии, саксиите и сандъчетата.

Не забравяйте да поливате висящите саксии. Те много бързо изсъхват. Другия вариант е да ги свалите и да ги оставите да се напоят в един широк и дълбок съд.

Съберете дъждовната вода, като вали и я използвайте за поливане. Водата, която използвате за поливане, трябва да бъде с температура на въздуха. По-студена или по-топла е шок за растенията.

Ако ще отсъствате по дълго време, приберете саксиите на сенчесто място, заровете ги и малко в пръстта. Това можете да направите и със стайните растения, които много добре ще се запазят навън по времето на една отпуска.

Райграс

Поливането на райграса е много важно през топлите месеци. Един-два часа по един път в седмицата се отразява по-добре от всеки ден по малко. Необходимо е да се коси редовно. Но не много ниско, защото има опасност тревата да изгори и да пожълтее. Торенето на райграса всеки месец е важно, за да се постигне добър резултат. За да избегнете жълтите петна изберете за торене на райграса един облачен, без силно слънчево греене ден.

Подправките

Подправките, които образуват семена като копър, анасон, кориандър, чубрицата могат през август да бъдат събирани и сушени. За замразяване стават магданоза и джоджена. Най-практични са малките, готови за употреба порции. Замразете ги първо във формичките за лед, а после си ги съберете в едно пликче за дълбоко замразяване.

Изкуствено езеро

Оставете езерцето да се развива като самостоятелна екосистема. Почиствайте повърхността му с едно сито, но проверявайте дали не сте извадили и поповите лъжички и саламандърчетата с него. Обикновено те се катерят на горе като изсипете съдържанието на ситото на земята.

Поставете няколко камъка на слънчево място около езерцето. Жабите и други студенокръвни много обичат да се препичат на слънце, а и пеперудите уважават тези местенца.

Не позволявайте на водните лилии да се разширят много. Сянката им пречи на живота във водата и го задушават. Ако водораслите много са се разпространили, намалете обема им.

Доливайте вода, ако много засушее, но не наведнъж, а на етапи, за да не намалите температурата на водата. Поливайте и около езерцето.

Стайни растения

Намокрете една гъба с хладка вода и обирайте с нея листата на стайните растения от горната и от долната страна. Отворете редовно прозореца, стайните растения имат нужда от свеж въздух.

Разрохкайте почвата в саксията с една стара вилица за да може коренчето да диша.

Ако заминавате на море и няма на кого да поверите грижата за стайните растения, не ги оставяйте да седят на слънце, но гледайте да са на светло, за са имат достатъчно светлина. Саксиите можете да поставите върху тухла, потопена във малко вода, например в една кофа. Но саксиите да не докосват водата. Тухлата предава влагата на саксията, без да има опасност да загние коренчето във водата. Към това приспособление можете да покриете почвата с найлонче с дупчици, което намалява изпарението.

Жив плет

Ако го правите от бръшлян и т.н. във желана от вас форма, режете редовно. Вечно зелените храсти срязваме през август. Също и тези плетове, които имат листа.

Когато лавандулата се разцъфти напълно, отрежете клончетата за сушене. В ленени торбички сухите цветове ухаят страхотно в гардеробите.

Септември

Градински календар за Септември

През септември балкона и градината ще ни радват все още с прелестта си. Късното лято обещава хубави слънчеви дни с приятни температури. Природата ни предлага един цветен спектакъл, сутрин паяжините в градините носят перлените огърлици на росата, плодовете на храстите и дърветата добиват сияйните си цветове и всички цветя парадират с все така свежите си цветове.

При това ни се отваря доста работа, към която трябва да насочим нашето внимание.

Общи градински работи

Все още трябва да завързваме на опора високите растения и да отрязваме капсулите със семена, които се образуват след цъфтенето. Ако искате да опитате идната година със семето, изсушете го на тъмно и сухо място и го пазете в хартиени пакетчета до идната година.

 • Многогодишните растения, които ще презимуват в градината, трябва да проверяваме редовно за паразити.
 • Излишните листа и прецъфтелите цветове изрязвайте.
 • Всичко, което е увехнало, почистете от градината.
 • Местата, които остават не заети в градината си отбележете с пръчици. А ако имате възможност, засадете си зимноцъфтящи растения.
 • Плевете редовно.

Сега е време за нови планове в градината и за засаждане на луковици на цъфтящите през пролетта растения.

Връзвайте новите филизи на пълзящите рози, но не ги притискайте зад опората, а ги вържете с хлабава връзка.

Ако обичате рози, сега е момента да се огледате и да си направите план за розовата градина, защото сега розите показват най-прекрасните си цветове.

Растения

Момента е дошъл да разсаждаме растенията които хвърлят през зимата листата си, като рози, храсти и дръвчета.

Имаме и възможност да изкопаем и да разделим многогодишните растения, които ще презимуват в градината. Отделяме най-младите странични растения и ги засаждаме отделно. Не се страхувайте - земята е все още топла и това стимулира развитието на корените. Садете и без да се притеснявате купените от вас растения. Преди да ги поставите в приготвеното място поставете ги в кофа с вода докато поемат обилно и се наситят. Внимание - никога не ги слагайте в мокра почва.

Ударил е и също часът за пре- или засаждане на вечно зелените.

За засаждането на луковици на цъфтящите през пролетта растения предлагаме два варианта - единия е да ги засадите систематично, заравяйки всяка една луковица на избраното място, а другия вариант е да подготвите мястото и да ги разпръснете с лека ръка, всички ликовички заедно - лалета, зюмбюли и нарциси и ги заровете където всяка сама си е паднала и си е намерила място.

Как да си направим цвят в градината през зимата? Засадете декоративно зеле, храстчета, които връзват цветни зърновидни плодчета или студоустойчиви теменужки. Така ще се изненадате и през зимата с цветни акценти в градината.

След падането на първите слани, извадете луковиците на далиите и бегониите, отръскайте ги от пръста, откъснете болните или повредените места и ги оставете на защитено сухо място да изсъхнат. Като станат сухи, увийте ги във вестник и ги сложете на място където не мръзне. Някой тертиплии ги съхраняват в съндъчета, покрити с торфени парченца.

Ако планирате през следващия сезон да пресаждате по големите дървета, храсти или вечно зелени растения, време е сега да направите около корените врязвания и създалите се фуги да запълните с торфени парчета.

Саксии

Тук включваме всички растения в саксии, контейнерчета и големи съдове. Също и саксиите, които през лятото сме изнесли навън. Оставете ги още малко да се порадват на слънцето, ако метеоролозите не са ни предупредили за преждевременното падане на ранната слана приберете ги на по-защитено място или директно в къщи. Поливайте ги редовно, тези които все още цъфтят имат нужда и от седмично торене.

Не пропускайте и висящите саксии, които много бързо изпаряват водата. Дори и да е лошо времето, поне един ден в седмицата е необходимо да ги поливате. Ако от страни не висят много дълги клончета, можете да ги свалите и да ги оставите да се напоят в широк и дълбок съд.

Събирайте дъждовната вода и поливайте с нея цветята.

Водата която използвате трябва да бъде с температура на въздуха. По-студена или по-топла е като шок за растенията.

Райграс

Време е да се отдадете на основна грижа са райграса или да си направите нов.

 • Махнете грозните участъци като дълбоко изрязвате от зеленото килимче и засадете на ново.
 • Косете всяка седмица редовно и при продължителна суша поливайте с пръскалките редовно.
 • Събирайте с греблото редовно нападалите по тревата листа и ги пренесете да покриете с тях цветната леха.

Сега за последен път торим преди идването на зимата, за да остане и през зимата райграса като зелен килим.

Сега можем да си оправим сметките с мъха. Най-лесно става с железен сулфат, а и много помага ако направим вертикални врязвания в почвата (вертикутиране). След това вдигаме мъха и садим нови семена. Ако мъхът се появява отново и отново, изберете семена за сенчести места.

Окосената трева можете да компостирате и да използвате като тор за цветната леха.

Подправките

Изровете от магданоза и другите топлолюбиви подправки и ги сложете в саксии. На перваза в кухнята ще имате още дълго време свежи подправки.

Езерото

Този месец е най-подходящ да започнете с изграждането на мечтаното езерце. Сега температурите са приятни, растежа на водните растения се забавя, но се развиват добре на тази светлина.

Ако сега изграждате езерото, концентрирайте се върху идеята да засадите растения, произвеждащи кислород. Забравете водните лилии и буйния тропичен пейзаж.

Над езерцето опънете една мрежа, която да улавя падащите листа. Иначе ви се налага всеки ден да ги събирате със ситото.

Не късайте листата на водните лилии. Така влиза в кухото стъбло вода и загнива. Има и лилии, които растат в кошнички. На тях трябва да им се сменя почвата.

В жилището

За да останат дълго време набраните от градината цветя е необходимо да положим специални грижи. Розите подрязваме диагонално и обираме листата от долната част, да не се топят във водата. Дръжките на далиите и на слънчогледа топим в гореща вода за секунди. Късайте си цветята за букет рано сутрин и ги поставете веднага първо в кофа с вода. Божур и крем откъснете докато са на пъпки. Далиите и ехинацеята трябва да са се разцъфтели напълно като ги късате.

Не оставяйте букета никога близо до зрели плодове. Макар че е красива комбинация, етилена от плодовете състарява бързо цветята.

Мислете за това, че пъстрите цветя разведряват дъждовните есенни дни. Отгледайте си цвете и в къщи, не само в градината.

Прецъфтелите хортензии можете да използвате за украса и през зимата, ако сега ги откъснете и ги изсушите в стаята.

Ако през декември искате да се радвате на цъфнали лалета и зюмбюли, направете си саксийки или кошнички, като върха на луковицата трябва да е точно на повърхността на почвата. Нарцисите да се подават няколко сантиметра, а минзухарите да са покрити с няколко сантиметра почва. Смесете почвата с пясък, за да не задържа много влага. Поставете саксиите в мазето или на тъмно и студено място, не по-топло от 12°C. След 8 седмици започват да растат кълновете.

Живия плет

Време е да направим едно добро подрязване на живия плет. Режете конусовидно - горе по-тясно, долу по-широко.

Октомври

Градински календар за месец Октомври

Сладките къпини се надвесват над оградата. Заедно с пъстрите есенни листа, те украсяват градината ни, в която ни се отваря работа. Вероятно от време на време се показва слънце, но бъдете внимателни, защото идва сланата и може да се появи замръзване.

Общи работи в градината

Почистване, подреждане и грижа за растенията.

Пригответе студоустойчивите растения за зимата като ги подрежете и завиете със зимната защита.

Изхвърлете едногодишните цветя, които са прецъфтели и си отбележете какви цветя ще засадите другата година.

Опадалите листа събирайте и слагайте около коренчетата на розите и храстчетата. Една покривка от 10 сантиметра е достатъчна да изолира студа. Може да опитате и с оборски тор, но не всички растения го понасят.

Младите израстъци на пълзящите рози не притискайте под розетката, а ги вържете по отделно отпред.

Растения

Розите, храстите и дърветата, чийто листа падат през зимата, можете да засадите сега. Те образуват нови корени преди почвата да замръзне и изкарват по-добре от засадените по късно. Заравяйте добре, особено храстовидните рози. Те се садят и по-дълбоко. Стъблените рози се садят под ъгъл.

Студоустойчивите растения, които много са пораснали, може да изровите, да разделите корена и да ги засадите отново.

Грудките и луковиците на пролетните цветя можете да саждате през целия месец в градината и в саксиите.

Луковиците на тези цветя, които цъфтят най-късно, поставете първи, покрийте с един пласт пръст, и отгоре сложете луковици на цветя, които цъфтят по-рано. И така докато се напълни саксията.

За вечно зелените храстчета имате време.

Саксии

Докато нощните температури са около 12°C можете да оставите саксийните растения без защита навън. Като се застуди, трябва да увиете растението и саксията със студоизолиращ найлон и да покриете повърхността на саксията със слама или с трици. Друг вариант е да заровите саксиите около 2/3 в почвата. Чимшира можете да оставите без защита, не забравяйте да поливате, особено през слънчевите дни, макар и по-оскъдно. Ако сте го подрязали във форма е по добре да го приготвите за зимата със студоизолиращ найлон.

Зокума, хибискуса и лимончетата се чувстват най-удобно в оранжерия или в светло помещение, в което не мръзне.

Мушкатото и фуксиите приберете също след леко подрязване на светло, хладно и сухо място.

Луковиците на летните цветя

Най-късно сега изровете гладиолите и ги сложете на защитено от мраз и влага място, да съхнат. Макар, че гладиолите, каната и бегониите още могат да цъфтят, след като падне първата слана ги извадете, изрежете гнилите места и сложете луковиците на защитено от мраз и влага място да съхнат. Когато напълно се изсушат, увийте ги във вестник и ги съхранявайте на защитено от студ и влага място.

Ноември

Градински календар за ноември

Дните стават все по-кратки, термометъра не се качва много и листата опадат все повече. Време е да си зазимим градината и балкона. С това нямаме предвид само подреждането и почистването. Докато земята не е замръзнала имаме възможност да садим рози, храстчета и дръвчета. Покрийте коренчетата с оборска тор или листа, това предпазва от студ, изсъхване и подпомага добрия растеж.

Покрийте растенията, които ще презимуват с опадали листа. Може да заложите и на оборския тор, но не всички растения го понасят. Не забравяйте, че рододендрона, хортензията и азалиите също могат да мръзнат и ги пазете от студа. Видовете със зелени листа и живия плет не трябва да изсъхнат- поддържайте почвата възможно по-влажна. Докато не започне да замръзва. Щамброзите са особено чувствителни на местата, където са облагородени. Най-лесно е да нахлузите една пластмасова торба и да завържете под мястото на облагородяването. Друг вариант е да увиете слама около тези листа, а ако държите да е естетично можете да потърсите в търговската мрежа специални опаковки.

Последен срок да приберете на топло саксийните растения, които са навън. Ако са ви останали празни саксии, измийте ги и ги поставете с дъното на горе. Спрете кранчето за вода за градината и се уверете, че не е останала вода в маркуча.

Не забравяйте, докато земята не е замръзнала, можете да садите. Ако сте пропуснали да посадите луковиците на лалетата, все още е възможно да си уредите красиви лехи за пролет.

Саксии

Надяваме се да сте прибрали саксиите на място, където не мръзне, ако искате да им се радвате и идната година. Ако се налага някои да ги държите вън, поставете ги близо до стената на къщата. Изберете топло местенце, на припек. Покривайте с листа и гледайте саксиите да са възможно една до друга.

Не забравяйте да поддържате чимшира влажен.

Ако сте оставили до сега луковиците на летните цветя, например, далии, бегонии или кана е крайно време да ги извадите, да ги изтръскате от пръстта и да ги оставите на сухо, защитено от мраза и сланата място да изсъхнат. След това ги увийте във вестник и ги оставете да презимуват.

Моравите

Почиствайте падналите листа. Моравите се косят преди да е започнала зимата. Най-полезно преди зимата е вертикутирането.

Езерото

Полагайте грижа да не замръзне на пълно. Рибите и жабите имат нужда от въздух. Изваждайте старите растения, които бързо растат.

Декември

Градински календар за декември

Декември е месец с много настроения - идва Коледа и Нова Година. Декември e много специален месец да украсяваме коледната елха или да си създадем настроение със декоративни ароматизирани свещи, фъстъци и ябълки.

Но не трябва да забравяме, че декември е и месеца студените температури, измръзванията и сланата. Така, че най-важно е да покрием растенията, които мръзнат с изолиращи найлони и да ги пазим от измръзване.

Ако много ви липсва работата в градината и ви се иска да се пораздвижите, започнете с почистването и подреждането на градинските инструменти. Уверете се, че в маркуча за поливане не е останала вода.

Зелените храсти имат нужда от вода, макар че е студено. Докато студа не е вкаменил земята, поливайте редовно. Малките кипариси са чувствителни към директните слънчеви лъчи и през зимата е възможно да покафенеят. Ако много ви лежат на сърцето, покрийте ги с тюл. Чимшира също няма проблем със зимата. И той има нужда от вода. Ако е подрязван във форма, най добре е да го завиете.

Ако сте забравили да засадите лалетата имате възможност сега да ги сложите в земята.

Надяваме се, че сте прибрали мушкатото и фуксиите, а и другите саксии. Поливайте ги, колкото да не се спече почвата.

Райграс

Събирането на листата е основна дейност. Ходенето по тревата е разрешено, но само ако не е замръзнала.

Стайни растения

Придържайте се към естествените нужди на вашите растения. Когато шлумбергерата започне да цъфти има нужда от редовно, но не обилно поливане. Същото важи и за коледните звезди. Прекомерната суша или влажност са причина да падат листата.